Behandelingen overmatig zweten

Er zijn verschillende behandelingen om overmatig zweten te voorkomen, met elk zo zijn voor- en nadelen. Per behandeling vindt u meer informatie over de werking, te behandelen gebieden en of het resultaat permanent of tijdelijk is.

Iontoforese

Iontoforese is een behandeling tegen overmatig zweten waarbij een lichte hoeveelheid elektrische stroom aan de huid wordt toegediend. Iontoforese tegen overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrosis electrolysis, of shock treatment genoemd. De behandeling wordt veelal toegepast bij zweethanden en zweetvoeten en is volledig veilig en pijnloos. De behandeling schakelt de zweetklieren gedeeltelijk uit. Het nadeel van iontoforese is dat de behandeling meerdere keren per week herhaald moet worden. In combinatie met een druk leven is de behandeling vaak lastig vol te houden op de lange termijn.

hyperhidrosis operatie

Hyperhidrosis operatie

Bij een operatie tegen zweten worden de zenuwen die de zweetklieren aansturen bij oksels, handen of voeten doorgesneden. Dit wordt ook wel sympathectomie genoemd. Deze behandeling wordt steeds minder vaak uitgevoerd bij overmatig zweten, omdat de operatie vrij ingrijpend is. De kans op bijwerkingen is groot en kunnen blijvend zijn. Sympathectomie heeft daarnaast niet altijd het gewenste resultaat en kan zelfs voor meer zweetproductie op andere plekken zorgen.

Medicijnen tegen zweten

Er bestaan medicijnen die helpen tegen overmatig zweten. Vaak zijn dit medicijnen voor andere klachten, maar als bijwerking hebben dat ze zweten tegengaan. Overmatig zweten medicatie wordt meestal voorgeschreven bij transpireren over het hele lichaam zonder duidelijke oorzaak.

botox tegen overmatig zweten

Botox overmatig zweten

Botulinetoxine is beter bekend onder de naam Botox. Botox tegen zweten is een effectieve manier om zweten te voorkomen. Bij deze behandeling worden injecties met Botox in oksels, handen of voeten geïnjecteerd. Botox blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren aanstuurt, het effect is echter tijdelijk. De meeste mensen hebben twee tot drie behandelingen per jaar nodig. Daardoor is deze behandeling vrij kostbaar. Lees hier meer over de behandeling botox tegen zweten.

miraDry

Een van de meest populaire behandeling tegen overmatig zweten is miraDry. Dat is niet voor niets want deze behandeling zorgt voor een blijvende oplossing tegen okselzweet. miraDry is een apparaat dat warmte afgeeft. De warmte dringt tot diep in de huid door en schakelt de zweetklieren voor altijd uit. Lees hier meer over miraDry tegen overmatig zweten

miradry behandeling

Zijn okselzweetklieren niet noodzakelijk?

Een veel voorkomende vraag is of okselzweetklieren niet noodzakelijk zijn voor het afkoelen van het lichaam. Zweten is inderdaad noodzakelijk om het lichaam af te koelen, maar de okselzweetklieren zijn niet per se nodig voor die afkoeling. Het lichaam beschikt namelijk over vier miljoen zweetklieren, waarvan slechts twee procent te vinden is in de oksels. De meeste verkoeling vindt plaats op de rug of het hoofd. Behandelingen waarbij okselzweetklieren worden uitgeschakeld hebben daarom geen invloed op het vermogen van het lichaam om zichzelf af te koelen.

Overzicht zweetbehandelingen matrix

In onderstaande matrix vindt u een overzicht van de verschillende behandelingen met de behandelgebieden en andere eigenschappen.

BotoxMiradryIontoforeseOperatie
Tegen natte oksels + + + + + +
Tegen stink oksels - - + + - - +
Zweethanden + - - + +
Zweetvoeten + - - + +
Garantie op succes + + + + -
Duur van effect + + + - -
Pijnloos + + + + - -
Korte hersteltijd + + + + + + - -
Geen bijwerkingen + + + + - -

Dit vindt u misschien ook interessant

Overmatig zweten behandelingen

Op deze pagina vindt u meer over de behandelingen tegen overmatig zweten in onze kliniek

Ervaringen

Lees de ervaringen van mensen over onze kliniek en de behandelingen

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging