Overmatig zweethanden

Zweethanden veroorzaken bij veel mensen onzekerheid en schaamte. Zeker in sociale situaties kunnen klamme handen of overmatige zweethanden voor stress en andere psychologische symptomen zorgen. Voelen uw handen continu klam of vochtig aan? En heeft u hier last van? Dan zijn er verschillende behandelingen die u helpen het overmatig zweten te verminderen.

Hyperhidrosis palmaris

Overmatig zweten komt voor op specifieke delen van het lichaam. Zo kunt u last hebben van zweetvoeten of overmatige transpiratie rond de oksels. Ook zweethanden zijn een veelvoorkomend verschijnsel. Overmatige zweethanden, de medische term hiervoor is hyperhidrosis palmaris, ontstaan doordat zweetklieren op de handen te veel zweet produceren. De werking van de klieren is belangrijk. Het produceren van zweet verbetert de grip van uw handen en houd de huid gezond. Is sprake van ‘hyper functioneren’ van de klieren, dan wordt te veel zweet geproduceerd. We spreken in dit geval van overmatig zweten.

overmatig zweten handen

Hoe herkent u hyperhidrosis handen?

Overmatig zweten is relatief gemakkelijk te herkennen. Hyperhidrosis handen zijn continu vochtig of nat, ook zonder dat u zich inspant of aan het sporten bent. Het ongemak doet zich voornamelijk voor in stressvolle situaties. Denk aan het geven van een presentatie ten overstaan van een volle zaal of op momenten dat u bang of juist opgewonden bent. Zweethanden kunnen in het dagelijks doen en laten voor het nodige ongemak en schaamte zorgen. Bijvoorbeeld als u iemand een hand wilt geven of uw smartphone wilt gebruiken. Er zijn verschillende manieren en behandelingen die de overlast door zweet handen kunnen beperken en verminderen.

Overmatige zweethanden: wat kunt u zelf doen?

Heeft u last van zweet handen of overmatig transpireren? U kunt het heft in eigen hand nemen en het probleem van overmatige zweethanden beperken. Vermijd stressvolle situaties, verminder het drinken van alcohol en koffie, stop met roken en eet geen ‘pittige’ gerechten. Al deze zaken stimuleren zweetklieren. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat u hygiënische doekjes op zak heeft om in nood uw zweethanden te reinigen en drogen. Daarnaast kan een dermatoloog u verschillende (medische) verzorgingsproducten voorschrijven, die bijdragen aan het verminderen van de werking van zweetklieren en de overlast van zweet handen.

Kan ik zweethanden laten behandelen?

Voor zweethanden of hyperhidrosis palmaris zijn verschillende behandelingen mogelijk. Zo kunt u onder meer kiezen voor iontoforese of een botox-behandeling. Heeft een behandeling niet het gewenste effect of wilt u definitief verlost zijn van overmatig zwetende handen? Dan kunt u een operatieve ingreep overwegen (sympathectomie) waarbij de zenuwbanen die de werking van de zweetklieren stimuleren, onderbroken worden. Bent u benieuwd hoe wij u kunnen helpen bij hyperhidrosis handen? Vraag dan direct een gratis consult aan via onze website. We geven u graag persoonlijk advies over het beste behandelplan voor uw klachten.

Dit vindt u misschien ook interessant

Wat is overmatig zweten

Wilt u weten wat overmatig zweten is, wat de symptomen zijn en wat u er tegen kunt doen. Lees dan verder op de pagina overmatig zweten.

Behandelingen overmatig zweten

Op deze pagina vindt u meer over de behandelingen voor overmatig zweten

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging