Tips tegen zweten

Overmatig zweten gaat gepaard met verschillende klachten. Deze klachten kunnen een enorme impact hebben op het dagelijkse leven. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen die u zelf kunt toepassen tegen zweet, maar ook wat een specialist voor u kan doen. 

 

Helaas is het niet mogelijk om de hoeveelheid okselzweet die de zweetklieren produceren zelf blijvend te verminderen. Wel zijn er verschillende anti-zweet middelen op de markt die de zweetproductie iets kunnen verminderen, de geur kunnen verhelpen of de zweetplekken minder zichtbaar maken. Op deze pagina vindt u 9 tips tegen zweten.

1. Gebruik een anti-transpirant in plaats van deodorant

Wat is nou de beste deodorant tip tegen zweten? Dat is een goede vraag aangezien de meeste deodorants weinig invloed hebben op de zweetproductie. Er zijn speciale middelen op de markt zoals anti-transpirant, anti-perspirant of aluminiumchloride. Deze helpen vaak onvoldoende bij overmatige transpiratie, maar kunnen wel helpen bij lichte transpiratie. Deze middelen zijn niet hetzelfde als een deodorant, hoewel sommige deodorants wel anti-transpirant, anti-perspirant of aluminiumzouten bevatten verbloemd het de geurtjes alleen maar. Hier een korte toelichting welk middel het beste geschikt is tegen zweet:

Anti-transpirant

Als u iets wilt doen tegen de vervelende zweetgeur dan kunt u het beste een anti-transpirant gebruiken. De alcohol in anti-transpirant doodt de bacteriën die zweetgeur veroorzaken. 

Anti-perspirant

Wilt u de zweetgeur en de zweetproductie verminderen, dan is een anti-perspirant een goede optie. Een anti-perspirant bevat aluminiumzouten die de zweetklieren vernauwen waardoor ze minder zweet produceren. 

Aluminiumchloride

Aluminiumchloride bestaat uit aluminiumzouten. Net als bij een anti-perspirant, draagt aluminiumchloride bij aan het vernauwen van zweetklieren om de zweetproductie te verminderen. 

deodorant tips tegen zweten

2. Vermijd synthetische stoffen en draag luchtige kleding

Hoewel kleding het zweten niet kan voorkomen of verminderen, kan het wel bijdragen aan de zichtbaarheid van zweet. Een aantal kleding tips tegen zweten:

 • Vermijd synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Deze stoffen laten geen lucht door, waardoor u sneller gaat zweten. 
 • Draag bij voorkeur wijde en luchtige kleding. Door losse kleding te dragen krijgt u het minder snel warm en kan het zweet sneller verdampen.
 • Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, bamboe, polyamide of lyocell tegen zweten. Deze materialen absorberen zweet waardoor zweetplekken minder zichtbaar zijn. Lyocell is daarnaast warm in de winter, maar koel in de zomer en zorgt voor minder bacteriegroei waardoor je lekker blijft ruiken. 
 • Speciale anti-zweetkleding kan een goede oplossing zijn om zweetplekken te voorkomen, zoals anti-transpiratie sokken, ondergoed en shirts. In een anti-zweet shirt zitten speciale okselpads wat het zweet absorbeert. Hierdoor is okselzweet in kleding niet zichtbaar.
Overmatig zweten weg met gele vlekken

3. Gebruik okselpads

Een andere tip tegen zweetoksels zijn single use pads die aan de binnenzijde van de kleding aangebracht worden. De pads absorberen het zweet waardoor er geen natte plekken zichtbaar zijn.

4. Hanteer een goede hygiëne

Zweet is van nature geurloos, maar door de samenvoeging van bacteriën op de huid krijgen we last van stinkend zweet. Een goede hygiëne is van groot belang bij het voorkomen van zweetgeur.

 • Was u dagelijks, maar gebruik niet teveel zeep. 
 • Ververs kleding elke dag, zodat oud zweet geen kans krijgt om nare geurtjes te ontwikkelen.

5. Onthaar uw oksels

Een tip om zweetgeur tegen te gaan is het scheren of trimmen van de oksels. Okselharen houden namelijk zweet en bacteriën vast, waardoor geurtjes ontstaan. Door de oksels te ontharen kunnen deze vervelende geurtjes voorkomen worden.

6. Vermijd pittig, gekruid en zwavelhoudende voeding

Eten zorgt er niet voor dat de zweetproductie verminderd, maar kan wel invloed hebben op overmatig transpireren of een sterke zweetgeur. Pittig voedsel kan bijvoorbeeld invloed hebben op de hoeveelheid transpiratie, terwijl kruidig eten de zweetgeur beïnvloed. Door het eten van peper of sambal wordt het lichaam warm en produceren de zweetkliertjes zweet om het lichaam af te koelen. Mocht u dus vaak pittig eten en heeft u een hoge zweetproductie, beperk dan het gebruik van pittig voedsel in uw eetpatroon.

Naast gekruid eten kan zwavel ook invloed hebben op een sterke zweetgeur. Zwavel zorgt namelijk voor een sterke transpiratiegeur. Beperk het gebruik van deze groenten in uw eetpatroon:

 • knoflook
 • ui
 • broccoli
 • spruitjes
 • bloemkool
 • kool

7. Verminder het drinken van cafeïne en alcohol

Zweten door cafeïne en alcohol kan komen doordat ze de lichaamstemperatuur laten stijgen, waardoor u gaat zweten om af te koelen. Heeft u last van een hoge zweetproductie na het nuttigen van alcohol of cafeïne houdende dranken zoals koffie, beperk dan het gebruik in uw drinkpatroon.

8. Voorkom stress

Een andere factor die invloed kan hebben op zweetproductie is stress. Door stress wordt het hartritme verhoogt en stijgt de temperatuur van het lichaam. Om het zweten te verminderen is het belangrijk dat het stress level verlaagd wordt. 

overmatig zweten onder de oksel

9. Meer doen dan bovenstaande tips tegen zweten?

Heeft u alles geprobeerd om van uw zweetklachten af te komen? En blijft u, ondanks deze tips tegen zweten, problemen ondervinden van overmatig zweten? Dan kunt u ervoor kiezen uw zweetprobleem te laten behandelen door een gespecialiseerde dermatoloog. Onze praktijk werkt met verschillende effectieve methoden die bijdragen aan het tijdelijk en blijvend verhelpen van klachten door overmatig transpireren.

Zo kunt u okselzweten te lijf gaan met een pijnloze miraDry-behandeling, waarbij zweetklieren door middel van warmte voorgoed worden uitgeschakeld. Daarnaast is Marco van Coevorden gespecialiseerd in botox-behandelingen tegen overmatig zweten. Op onze website vertellen we u uitgebreid over deze behandelingen. Wilt u meer weten over de behandelingen tegen overmatig zweten of bent u benieuwd welke behandeling geschikt is voor uw zweetklachten? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Dit vindt u misschien ook interessant

Behandelingen overmatig zweten

Op deze pagina vindt u meer over de behandelingen voor overmatig zweten

Ervaringen

Lees de ervaringen van mensen over onze kliniek en de behandelingen

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging