Wat is overmatig zweten

Zweten doen wij allemaal, maar sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Door artsen ook wel hyperhidrosis genoemd. Op deze pagina leggen wij u graag uit wat zweten is en wat de oorzaak, symptomen en mogelijke oplossingen zijn.

Wat is zweet?

Zweten is een natuurlijke reactie van de huid om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij lichamelijke inspanning of als het warm is raken we door het zweet overtollige warmte kwijt. Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout. De druppels die op de huid komen verdampen en zorgen op die manier voor afkoeling. Zweet wordt gemaakt door zweetklieren die zich over het hele lichaam bevinden. Er bestaan twee soorten zweetklieren:

Eccriene zweetkliertjes​

Deze komen voor over het hele lichaam en spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur. De eccriene zweetkliertjes zorgen voor de afkoeling bij lichamelijke inspanning of warm weer. Een andere functie is het aanmaken van zweet bij spanning en emoties.

Apocriene zweetkliertjes

In sommige gebieden van het lichaam, zoals de oksels, zitten apocriene zweetkliertjes. Deze kliertjes zorgen voor de bekende zweetgeur. Als het zweet in aanraking komt met de huid is het in principe geurloos. Zodra het in aanraking komt met bacteriën op de huid ontstaat een zweetlucht.

Overmatig zweten oorzaak

Onder de oksels komt overmatig zweten het meeste voor. De zweetklieren zorgen ervoor dat het lichaam zweet produceert zonder dat het verkoeling nodig heeft. Hoe overmatig transpireren precies ontstaat is meestal niet duidelijk. Wel is er een verband tussen hyperhidrosis en stress, bepaalde medicijnen en aandoeningen. Ook kan erfelijkheid een rol spelen.

Wanneer medische factoren een rol spelen bij overmatig zweten, heeft dat te maken met:

 • Overgewicht
 • Hormonale lichamelijke veranderingen, zoals bij de overgang of zwangerschap
 • Bij het gebruik van drugs of alcohol, of bij het stoppen of minderen hiervan
 • Bijwerking van bepaalde medicatie
 • Kanker
 • Infectieziektes (bijv. tuberculose)
 • Bij een stofwisselingsstoornis (bijv. een snel werkende schildklier)

Klachten

Zweet kan vele ongemakken met zich meebrengen, zoals zichtbaar natte plekken onder de oksels, gele zweetvlekken in kleding of een vervelende zweetlucht ondanks veelvuldig gebruik van deodorant. Veel van deze ongemakken hebben een enorme invloed op het dagelijks leven. Van meerdere keren per dag schone kleding aantrekken, vaker douchen of enorme hoeveelheden deodorant gebruiken. Het kan er zelfs voor zorgen dat sociale situaties worden vermeden uit angst voor zichtbare zweetplekken of zweetgeur.

Hyperhidrosis symptomen

Zweten doen we allemaal. Sommige mensen meer dan anderen, maar wanneer kunt u zeggen dat u een zweetprobleem heeft? Wij hebben een aantal symptomen op een rij gezet:

 

 • Continue zweten zonder inspanning of een lage lichaamstemperatuur.
 • Plotseling overmatig zweten of zweetaanvallen, zonder directe aanleiding zoals spanning of emoties.
 • Last van een vervelende lichamelijke zweetgeur en/of zweetplekken.
 • Continue zweetproductie bij de oksels, handen, voeten, liezen, gezicht of rug.

Gevolgen overmatig transpireren

Overmatig zweten heeft geen directe invloed op de fysieke gezondheid, maar kan wel invloed hebben op de mentale gezondheid. Schaamte, frustratie en onzekerheid die gepaard gaan met de klachten kunnen op den duur zorgen voor emotionele en psychosociale problemen. Sociale isolatie, zoals het vermijden van situaties op het werk en privé, komt vaak voor. Overmatig zweten kan zelfs gevolgen hebben voor (het krijgen van) relaties. Het verhullen van zweetplekken kan uiteindelijk een obsessie worden, maar gelukkig zijn er veel oplossingen om zweet te voorkomen.

Waar komt zweet voor?

Zweet oksels

Veel mensen hebben last van overmatig zweten bij de oksels. De medische term hiervoor is hyperhidrosis axillaris. Okselzweet kan een vervelende invloed hebben op het dagelijks leven, omdat het vaak gepaard gaat met zweetplekken en een sterke zweetgeur. Veel mensen proberen het zweten te verhullen met donkere kleding of het dragen van verschillende laagjes over elkaar. Sommige mensen douchen zelfs meerdere keren per dag of gebruiken grote hoeveelheden deodorant. Alles om het zweten te verbergen.

overmatig zweten oksels
overmatig zweten handen

Zweethanden

In de handen zitten duizenden zweetkliertjes die de huid van de handen vochtig houden voor meer grip. Veel mensen hebben echter last van overmatig zweten bij de handen, dit wordt ook wel hyperhidrosis palmaris genoemd. De hele dag rondlopen met natte handen is niet fijn en kan voor vele sociale ongemakken en schaamte zorgen. De angst om iemand een hand te geven is groot. Mensen met overmatige zweethanden hebben vaak moeite met het vasthouden van voorwerpen.

Zweetvoeten

De voeten zijn net als bij de handen voorzien van duizenden zweetkliertjes. Doordat wij continu met lucht- en waterdichte schoenen rondlopen kan een temperatuur van 30 tot 40 graden ontstaan. 

Zweetvoeten zijn heel gewoon en iets waar veel mensen last van hebben. Toch kan het heel vervelend zijn als de zweetvoeten gepaard gaan met een zweetgeur of een schimmelinfectie. Dit komt doordat de voeten een dikke hoornlaag hebben wat bestaat uit afgeschilferde gestorven cellen. Door de vochtige en natte omgeving ontstaan er allerlei bacteriën, welke zorgen voor de zweetgeur, en schimmels.

overmatig zweten voeten
overmatig zweten rug

Rug, billen, liezen, hoofd, gezicht en nek

Zweet komt niet alleen voor bij de oksels, handen en voeten, maar kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals het gezicht, de billen, liezen en de rug. Dit kan voor vervelende klachten zorgen, zoals zweetplekken in kleding, zweetdruppels die van het gezicht vallen, puistjes en onaangename geuren bij onder andere de liezen.

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Wat u zelf kunt doen tegen zweten:

 • Deodorant, zoals anti-perspirant, anti-transpirant en aluminiumzouten
 • Vermijd synthetische kleding en draag natuurlijke materialen zoals katoen
 • Okselpads om zweetplekken tegen te gaan
 • Goede hygiëne, zoals schone kleding en dagelijks wassen
 • Oksels ontharen, zodat zweet niet kan hechten
 • Vermijd pittig eten en zwavelhoudend voedsel
 • Verminder stress, zodat de hartslag laag blijft

 

Medische oplossingen voor overmatig zweten:

 • Iontoforese
 • Hyperhidrosis operatie
 • Botox
 • miraDry

 

Lees meer over oplossingen voor overmatig zweten op de pagina tips tegen zweten.

Wanneer naar de huisarts bij zweten?

Ga naar de huisarts wanneer u last heeft van een of meerdere van onderstaande punten:

 • Als u de tips heeft toegepast om zweten te voorkomen, maar u nog steeds last ondervindt van overmatige transpiratie.
 • U heeft een behandeling ondergaan en krijgt last van bijwerkingen of de behandeling heeft niet genoeg geholpen.
 • U zweet sinds kort aanzienlijk veel over uw gehele lichaam.
 • ‘s Nachts zweet u ineens meer dan normaal, zonder duidelijke oorzaak als koorts of warmte.
 • Wanneer overmatig zweten een enorme impact heeft op uw fysieke gezondheid.
 • U heeft andere klachten naast het zweten gekregen.

 

De huisarts kijkt naar de mogelijke oorzaak en wat hieraan gedaan kan worden. Of verwijst u door naar een specialist.

Dit vindt u misschien ook interessant

Tips tegen zweten

Op deze pagina vindt u tips tegen zweten

Behandelingen overmatig zweten

Op deze pagina vindt u meer over de behandelingen voor overmatig zweten

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging