Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen en kaakklemmen komen helaas vaker voor dan u denkt en hebben vaak nadelige gevolgen voor uw gebit of kaken. Bij kaakklemmen wordt de kaak namelijk stevig op elkaar gezet en worden de kaakspieren strak aangespannen, waardoor er veel druk op de tanden en kiezen komt te staan. Bij knarsetanden schuren de kiezen ook over elkaar heen. Meestal gebeurt dit in uw slaap, maar ook overdag kan een overactieve kaakspier (onbewust) voor gebitsproblemen zorgen. Gelukkig kunnen klachten die worden veroorzaakt door tandenknarsen en kaakklemmen behandeld worden met botox tegen tandenknarsen of kaakklemmen.

tandenknarsen

Effectief tegen gebitsproblemen

Snel en effectief

botox tegen tandenknarsen

3 tot 6 maanden werkzaam

De mogelijke oorzaken van knarsetanden en kaakklemmen

Tandenknarsen en kaakklemmen zijn ongemakken die in de tandheelkunde ook wel worden aangeduid met de term ‘bruxisme.’ Wat de oorzaak van bruxisme is, is helaas moeilijk te bepalen. Dat komt omdat er vaak verschillende factoren meespelen bij het ontstaan van bruxisme. Onderzoek heeft aangetoond dat onder andere slaapproblemen, roken, medicatie of alcohol- en drugsgebruik het knarsetanden en kaakklemmen kunnen verergeren. Ook kan het gebit zelf, bijvoorbeeld door een slecht passende beet, zorgen voor krampachtige kaakspieren.

Zowel tandenknarsen en kaakklemmen komen bij kinderen en volwassenen voor. Wel zit er een verschil tussen wanneer de klachten optreden. Zo komt knarsetanden vaak alleen ’s avonds voor, terwijl kaakklemmen meestal de hele dag door plaatsvindt. Vaak zijn mensen zich niet bewust van het klemmen tot een tandarts of partner het opmerkt.

De gevolgen van tandenknarsen en kaakklemmen

De gevolgen van bruxisme kunnen ingrijpend zijn. Door het malen en knarsen van het gebit kunnen tanden en kiezen namelijk (blijvend) beschadigen. Zo kunnen, als gevolg van het knarsen, vullingen breken en kan het vroegtijdige gebitsslijtage veroorzaken. Bovendien kan knarsen voor blijvende kaakklachten zorgen. Botox is een effectieve behandeling om bruxisme tegen te gaan en om zo (verdere) gebitsproblemen te voorkomen.

Naast het effect dat het tandenknarsen en klemmen op het gebit en kaakspieren kan hebben, kan deze aandoening ook andere lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Zo kunnen mensen last krijgen van slapeloosheid, nek- en schouderklachten, hoofdpijn en oorpijn.

.

Botox tegen tandenknarsen en klemmen

Bewustwording van het klemmen en knarsen is een eerste stap, maar dit is helaas niet altijd voldoende om de klachten te verminderen. Zowel tandenknarsen als klemmen kunnen effectief worden behandeld. Botox tegen tandenknarsen is een relatief eenvoudige manier om gebitsproblemen te verminderen en te voorkomen. Tijdens een botoxbehandeling tegen tandenknarsen worden de kaak- en kauwspieren geïnjecteerd met botox. De botox werkt als het ware als een spierontspanner en zorgt ervoor dat de kaak ontspant en het tandenknarsen of klemmen stopt.

Ook op de langere termijn helpt botox tegen knarsetanden en kaakklemmen. Dit omdat de kaakspieren minder intensief gebruikt worden en deze hierdoor zullen krimpen. Hiermee wordt de balans in de kaak en het gezicht hersteld.

Wanneer is het effect merkbaar?

Het effect van botox tegen knarsentanden is meestal binnen zes dagen tot twee weken na de behandeling merkbaar. Patiënten ervaren na een benadeling met botox tegen tandenknarsen dat de kaak en kauwspieren gauw tot rust komen, waardoor het knarsen en klemmen afneemt. Ook bij klemmen kan een botoxbehandeling tegen tandenknarsen een uitkomst zijn. Botox biedt ongeveer drie tot zes maanden verlichting van de klachten. Na deze periode wordt aangeraden om de botoxbehandeling te herhalen om te voorkomen dat de klachten zullen terugkeren.

Kosten botoxbehandeling tegen tandenknarsen

Botox tegen tandenknarsen en klemmen

€ 200,-

Meer informatie over tandenknarsen verhelpen

Ervaart u gebitsproblemen of andere klachten door tandenknarsen en kaakklemmen en wilt u meer informatie over hoe u dit kunt verhelpen met botox tegen tandenknarsen? Vraag dan direct een vrijblijvend consult aan voor een behandeling met botox tegen tandenknarsen. Botox wordt al ruim dertig jaar veilig en zonder ernstige bijwerken gebruikt in de geneeskunde. Zo kunnen met botox onder meer migraine klachten en overmatig zweten worden verholpen. Op basis van uw klachten en wensen, analyseert dermatoloog Marco van Coevorden uw persoonlijke situatie en wordt een behandeling ontwikkeld die voor het beste resultaat zorgt. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze praktijk.

Dit vindt u misschien ook interessant

Tarieven

Lees hier meer over onze tarieven.

Ervaringen

Lees hier de ervaringen van klanten in onze praktijk.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging