Overmatig zweten oksels

Overmatig zweten van oksels is een herkenbaar probleem. Zonder zich in te spannen kunnen mensen die last hebben van overmatig transpireren hier dagelijks veel hinder van ondervinden. Wat is zweet? Hoe ontstaan zweetoksels? Hoe kunt u zweetoksels voorkomen? En welke behandelingen zijn geschikt om de overmatig zweten van oksels te verhelpen?

Botox tegen zweten

Botox tegen zweten

Botox biedt een snelle, effectieve en pijnloze oplossing voor overmatig zweten. De zweetklieren worden tijdelijk uitgeschakeld om het zweet voor een korte periode te stoppen. Lees hier meer over Botox:

miradry behandeling

miraDry

miraDry een permanente oplossing voor overmatig okselzweet. Door middel van warmte worden de zweetklieren voorgoed uitgeschakeld.

Lees hier meer over miraDry:

Wat is overmatig zweten?

Zweten doen we allemaal, maar sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Door artsen ook wel hyperhidrosis genoemd. Overmatig zweten houdt in dat het lichaam meer zweet produceert voor het afkoelen van het lichaam dan nodig is. Het komt voor op plekken over het gehele lichaam. In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen die last hebben van overmatig transpireren, bijvoorbeeld onder de oksels, uit de voeten, handen of het hoofd. Gelukkig bestaan er behandelingen tegen overmatig zweten. Binnen onze kliniek hebben we ons gespecialiseerd in de behandelingen voor oksels en handen.

Gelukkig kan er tegenwoordig genoeg gedaan worden tegen overmatig zweten. Het doet me goed om te zien welke verbeteringen je kan brengen in iemands leven."

Wat is zweet?

Zweten is een natuurlijke reactie van de huid om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bij lichamelijke inspanning of als het warm is raken we door het zweet overtollige warmte kwijt. Zweet bestaat voornamelijk uit water en zout. De druppels die op de huid komen verdampen en zorgen op die manier voor afkoeling. Zweet wordt gemaakt door zweetklieren die zich over het hele lichaam bevinden. Er bestaan twee soorten zweetklieren:

Eccriene zweetkliertjes​

Deze komen voor over het hele lichaam en spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur. De eccriene zweetkliertjes zorgen voor de afkoeling bij lichamelijke inspanning of warm weer. Een andere functie is het aanmaken van zweet bij spanning en emoties.

Apocriene zweetkliertjes​

In sommige gebieden van het lichaam, zoals de oksels, zitten apocriene zweetkliertjes. Deze kliertjes zorgen voor de bekende zweetgeur. Als het zweet in aanraking komt met de huid is het in principe geurloos. Zodra het in aanraking komt met bacteriën op de huid ontstaat een zweetlucht.

 

Meer weten over overmatig zweten?

U zweet veel, maar wanneer is sprake van overmatig zweten?

Tips tegen zweten

Lees hier alle tips tegen zweten.

Overmatig zweten oorzaak en zweetgeur oksels

Overmatig zweten komt onder de oksels het meeste voor. Natte plekken in kleding, een sterke zweetgeur van oksels; overmatig zweten van oksels brengt vervelende gevolgen met zich mee. Zweetoksels leiden vaak tot beperkingen op sociaal vlak en een gevoel van schaamte. Overmatig zweten oksels is een gevolg van overactieve zweetklieren. Een precieze oorzaak voor deze klachten is niet bekend. Wel weten we dat structureel overmatig zweten van oksels wordt gestimuleerd door stress, het eten van pittig voedsel, te veel koffie drinken, roken en een slechte conditie. Ook kan hyperhidrosis erfelijk zijn. Wanneer medische factoren een rol spelen bij overmatig zweten, kan dit te maken hebben met:

 • Overgewicht
 • Hormonale lichamelijke veranderingen, zoals bij de overgang of zwangerschap
 • Bij het gebruik van drugs of alcohol, of bij het stoppen of minderen hiervan
 • Bijwerking van bepaalde medicatie
 • Kanker
 • Infectieziektes (bijv. tuberculose)
 • Bij een stofwisselingsstoornis (bijv. een snel werkende schildklier)
 • Hyperhidrosis symptomen

Zweten doen we allemaal. Sommige mensen meer dan anderen, maar wanneer kunt u zeggen dat u een last heeft van overmatig zweten onder de oksels? We hebben een aantal symptomen op een rij gezet:

 • Continu zweten zonder inspanning of bij een lage lichaamstemperatuur.
 • Plotseling overmatig zweten van de oksels of zweetaanvallen, zonder directe aanleiding zoals spanning of emoties.
 • Last van een vervelende lichamelijke zweetgeur en/of zweetplekken.
 • Continue zweetproductie bij de oksels, handen, voeten, liezen, gezicht of rug.
 • Gevolgen overmatig transpireren
 • Zweet kan vele ongemakken met zich meebrengen, zoals:
  Zichtbaar natte plekken onder de oksels
  Gele zweetvlekken in kleding
 • Een vervelende zweetlucht ondanks veelvuldig gebruik van deodorant

Veel van deze ongemakken hebben een enorme invloed op het dagelijks leven, denk aan:

 • Meerdere keren per dag schone kleding aantrekken
 • Vaker douchen
 • Enorme hoeveelheden deodorant gebruiken
 • Het vermijden van sociale situaties uit angst voor zichtbare zweetplekken of zweetgeur

Mentale gezondheid​

Hoewel overmatig zweten onder de oksels geen directe invloed heeft op de fysieke gezondheid, kan het wel invloed hebben op de mentale gezondheid. Schaamte, frustratie en onzekerheid die gepaard gaan met overmatig zweten onder de oksels kunnen op den duur zorgen voor emotionele en psychosociale problemen. Sociale isolatie, zoals het vermijden van situaties op het werk en privé, komt vaak voor. Het kan zelfs gevolgen hebben voor (het krijgen van) relaties. Het verhullen van zweetplekken kan uiteindelijk een obsessie worden, maar gelukkig zijn er veel oplossingen om zweet te voorkomen.

migraine

Wat te doen tegen overmatig zweten onder de oksels?

Er zijn veel oplossingen voor overmatig zweten van de oksels waar u zelf invloed op kunt hebben. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet voor u.

 • Gebruik een anti-transpirant in plaats van deodorant
 • Vermijd synthetische stoffen en draag luchtige kleding
 • Gebruik okselpads
 • Hanteer een goede hygiëne
 • Onthaar uw oksels
 • Vermijd pittig, gekruid en zwavelhoudende voeding
 • Verminder het drinken van cafeïne en alcohol
 • Voorkom stress
overmatig zweten

Meer doen dan enkel bovenstaande tips?

Heeft u alles geprobeerd om van uw zweetklachten af te komen? En blijft u, ondanks deze tips tegen zweten, problemen ondervinden van overmatig zweten? Dan kunt u ervoor kiezen uw zweetprobleem te laten behandelen door een gespecialiseerde dermatoloog. Onze praktijk werkt met verschillende effectieve methoden die bijdragen aan het tijdelijk en blijvend verhelpen van klachten door overmatig transpireren. Zo kunt u okselzweten te lijf gaan met een pijnloze miraDry-behandeling, waarbij zweetklieren door middel van warmte voorgoed worden uitgeschakeld. Daarnaast is Marco van Coevorden gespecialiseerd in botoxbehandelingen tegen overmatig zweten oksels.

Oksel botox: behandeling tegen zweetoksels

Een bekende manier om overmatig transpireren van oksels te verhelpen, is het toedienen van botoxinjecties. Door in de oksel botox te zetten worden de zweetklieren uitgeschakeld, zodat deze geen zweet meer kunnen produceren. Deze behandeling zorgt binnen twee weken voor een merkbaar resultaat en werkt zo’n drie tot zes maanden tegen overmatig okselzweten. Er bestaan veel mythes over behandelingen met botox. Lees hier meer

Overmatig zweten oksels behandelen met miraDry

Een andere effectieve behandeling voor overmatig zweten van oksels is miraDry. Het miraDry-systeem geeft warmte af aan de huid via microgolven. De hitte schakelt de werking van zweetklieren uit, waardoor de zweetproductie stopt. miraDry is een permanente oplossing voor overmatig okselzweten. Direct na de behandeling is duidelijk merkbaar dat het transpireren van de oksels is afgenomen. In veel gevallen is één behandeling voldoende om het gewenste resultaat te behalen, soms is een tweede miraDry-behandeling noodzakelijk om klachten definitief te verhelpen. Lees hier vijf redenen om te kiezen voor een miraDry-behandeling. 

Welke behandeling past bij uw zweetklachten?

Marco van Coevorden is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die ontstaan door overmatig zweten. In onze praktijk kunt u terecht voor verschillende behandelingen tegen overmatig zweten van oksels: de botoxbehandeling en de miraDry-behandeling. Neem voor meer informatie contact op met onze specialist of vraag direct een vrijblijvend consult aan. Op basis van uw klachten bepaalt de dermatoloog welke behandeling het geschiktst is in uw situatie.

In de tabel vindt u een handig overzicht van onze behandelingen tegen overmatig zweten met de belangrijkste verschillen:

BOTOXMIRADRY
Tegen natte oksels++++
Tegen stink oksels - -++
Zweethanden+- -
Zweetvoeten+- -
Garantie op succes+++
Duur van effect+++
Pijnloos+++
Korte hersteltijd++++
Geen bijwerkingen+++

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Er zijn meerdere oplossingen tegen overmatig zweten. Eén van deze oplossingen is het inplannen van een behandeling zoals miraDry of botox tegen zweten. Deze behandeling kunt u laten uitvoeren bij Marco van Coevorden. Bent u op zoek naar een andere oplossing? Dan kunt u hier zelf invloed op hebben door onder andere okselpads te gebruiken of uw cafeïne- en alcoholgebruik te verminderen.

Wat te doen tegen overmatig zweten onder oksels?

Om overmatig zweten onder de oksels te voorkomen kunt u een behandeling inplannen bij Marco van Coevorden. Waarschijnlijk heeft u zelf al meerdere oplossingen geprobeerd die zouden moeten helpen tegen overmatig zweten onder uw oksels. Bij Marco van Coevorden heeft u keuze uit twee behandelingen, namelijk de botox behandeling en miraDry behandeling. Om te kijken of één van deze behandelingen bij u past, kunt u contact met ons opnemen of een vrijblijvend consult aanvragen.

Wat is de oorzaak van overmatig zweten?

Overmatig zweten komt vooral voor onder de oksels, maar waar dit exact aan ligt is niet bekend. Wel is het algemeen bekend dat overmatig zweten wordt gestimuleerd door onder andere stress, pittig voedsel en te veel koffie of alcohol. In sommige gevallen heeft het wel te maken met bepaalde oorzaken, zoals overgewicht, hormonale veranderingen, een infectie of bijwerkingen van medicijnen.

 

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging