Overmatig zweten oksels

Heeft u last van overmatig zweten onder de oksels? Samen met u nog vele anderen. Hyperhidrosis is in Nederland voor meer dan een miljoen mensen een herkenbaar probleem. Zonder dat u zich inspant, kunt u van overmatig transpireren dagelijks veel hinder ondervinden. Bijkomende effecten als vervelende zweetplekken, vieze geurtjes en huidirritaties door overmatig zweten kunnen aanzienlijk veel ongemak en schaamte met zich meebrengen. Gelukkig voor u hebben we ons binnen onze kliniek gespecialiseerd in behandelingen tegen overmatig zweten voor oksels en handen. Wilt u meer weten over hyperhidrosis? Lees dan nu verder.

Inhoudsopgave

Botox tegen zweten

Botox tegen zweten

Botox biedt een snelle, effectieve en pijnloze oplossing voor overmatig zweten. De zweetklieren worden tijdelijk uitgeschakeld om het zweet voor een korte periode te stoppen. Lees hier meer over Botox:

miradry behandeling

miraDry

miraDry een permanente oplossing voor overmatig okselzweet. Door middel van warmte worden de zweetklieren voorgoed uitgeschakeld.

Lees hier meer over miraDry:

Wat is zweet?

Zweet, ook wel transpiratie genoemd, is een helder, zoute vloeistof die door zweetklieren in de huid wordt afgegeven. Het bestaat voornamelijk uit water en zout, maar bevat ook andere stoffen als ureum en aminozuren. Zweten is een natuurlijke reactie van de huid om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer uw lichaamstemperatuur door lichamelijke inspanning, warmte of spanning en emoties stijgt, raakt u overtollige warmte kwijt door te zweten. De geurloze druppels die dan op de huid komen verdampen en zorgen voor afkoeling. Zodra zweet in aanraking komt met de bacteriën op de huid, ontstaat een herkenbare zweetlucht.

Overmatig zweten onder de oksels

Zweten doen we allemaal, maar sommige mensen hebben last van overmatig zweten. Deze aandoening wordt door artsen ook wel hyperhidrosis genoemd. Overmatig zweten onder de oksels is een gevolg van overactieve zweetklieren. Het lichaam produceert dan meer zweet om het lichaam af te koelen dan nodig is. Daar is geen fysieke activiteit of warme omgeving voor nodig. Overmatig zweten kan voorkomen op plekken over het gehele lichaam. Het treft voornamelijk de oksels, handpalmen, voetzolen en het gezicht.

Meer weten over overmatig zweten?

U zweet veel, maar wanneer is sprake van overmatig zweten?

Tips tegen zweten

Lees hier alle tips tegen zweten.

De oorzaak van overmatig zweten onder de oksels

Bij overmatig zweten is de oorzaak vaak niet bekend. Dat is natuurlijk enorm frustrerend. Wel is bekend dat structureel overmatig zweten onder de oksels wordt gestimuleerd door stress, het eten van pittig voedsel, drinken van te veel koffie, roken en een slechte conditie. Voor 95% van deze gevallen kunt u zweet oksels voorkomen door aanpassingen in uw levensstijl door te voeren. In sommige gevallen kan hyperhidrosis ook erfelijk zijn. Wanneer genetische of medische factoren een rol spelen bij overmatig zweten onder de oksels, kan dit te maken hebben met de volgende oorzaken:
 • Overgewicht;
 • Hormonale lichamelijke veranderingen (bijv. de overgang of zwangerschap);
 • Bij gebruik van drugs of alcohol (ook bij het stoppen of minderen);
 • Bijwerkingen van medicatie;
 • Kanker(behandelingen);
 • Infectieziektes (bijv. tuberculose);
 • Bij stofwisselingsstoornissen (bijv. een snel werkende schildklier).
 

Symptomen van overmatig zweten

Om vast te stellen of u last heeft van overmatig zweten onder de oksels, is het belangrijk om te weten welke symptomen aan de aandoening verbonden zijn. Wanneer kunt u zeggen dat u last heeft van overmatig zwetende oksels? Dit is wanneer u last heeft van:
 • Continu zweten zonder inspanning of warme temperaturen;
 • Plotseling overmatig zweten zonder directe aanleiding zoals spanning of emoties;
 • Vervelende lichamelijke zweetgeur (ondanks deodorantgebruik);
 • Zichtbaar natte zweetplekken onder de oksels;
 • Gele zweetvlekken in kleding;
 • Continue zweetproductie bij de oksels, handen, voeten, liezen, gezicht of rug.

Gevolgen overmatig zweten

Heeft u last van overmatig zweten onder de oksels, dan kan dat voor veel ongemakken zorgen. Zowel fysiek als mentaal kan het veel vragen. Vervelende zweetgeuren, grote zweetplekken en gele vlekken in uw kleding zijn hier voorbeelden van. Het is natuurlijk heel vervelend om zo vaak te moeten douchen en meerdere keren op een dag van kleding te verwisselen. Ook hele bussen deodorant kunnen er doorheen gaan. Overmatig transpireren heeft daarentegen gelukkig geen directe invloed op de fysieke gezondheid. Los van dat huidirritaties kunnen ontstaan.

Hoewel de fysieke ongemakken erg vervelend zijn, kunnen zweet oksels misschien wel extra vervelend zijn voor de mentale gezondheid. Schaamte, frustratie en onzekerheid die gepaard gaan met overmatig zweten onder de oksels kunnen op den duur zorgen voor emotionele en psychosociale problemen. Sociale isolatie, zoals het vermijden van situaties op het werk en privé, komt vaak voor. Het kan zelfs gevolgen hebben voor (het krijgen van) relaties. Het verhullen van zweetplekken kan uiteindelijk dagelijkse bezigheid worden. Gelukkig zijn er diverse oplossingen en kun je overmatig zweten onder de oksels behandelen.

Gelukkig kan er tegenwoordig genoeg gedaan worden tegen overmatig zweten. Het doet me goed om te zien welke verbeteringen je kan brengen in iemands leven."

Zelf overmatig zweten onder de oksels behandelen

Last hebben van overmatig transpireren kan veel ongemakken met zich meenemen, die u koste wat kost wilt verhelpen. U heeft zich vast vaak afgevraagd wat te doen tegen zweet oksels? Er zijn een aantal oplossingen voor overmatig zweten onder de oksels waar u zelf invloed op hebt. We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

 • Gebruik een antitranspirant in plaats van deodorant;
 • Vermijd synthetische stoffen en draag luchtige kleding;
 • Gebruik okselpads;
 • Hanteer een goede hygiëne;
 • Onthaar uw oksels;
 • Vermijd pittig, gekruid en zwavelhoudende voeding;
 • Verminder dranken met cafeïne en alcohol;
 • Voorkom stress.

Behandelingen tegen overmatig zweten onder de oksels

Heeft u alles geprobeerd om van uw zweetklachten af te komen? En blijft u, ondanks deze tips tegen overmatig zweten onder de oksels, problemen ondervinden? Dan kunt u ervoor kiezen om hyperhidrosis met een gespecialiseerde behandeling behandelen. Onze praktijk biedt verschillende effectieve methoden, die overmatig zweten onder de oksels tijdelijk en blijvend verhelpen.

Zo kunt u zweetoksels behandelen met een pijnloze miraDry-behandeling. Bij deze behandeling worden zweetklieren door middel van warmte voorgoed uitgeschakeld. Daarnaast is dr. van Coevorden gespecialiseerd in botoxbehandelingen tegen overmatig zweten onder de oksels. Deze behandeling is geschikt om de zweetklieren voor lange tijd inactief te maken.

Hieronder leest u meer over de behandelingen. Bekijkt u ook eens het handige overzicht, waarin de behandelingen tegen overmatig zweten over het hele lichaam met elkaar worden vergeleken.

Botox behandeling voor overmatig zweten oksels

Een bekende manier om overmatig zweten onder de oksels te verhelpen, is het toedienen van botoxinjecties. Door botox in de oksels te injecteren worden de zweetklieren uitgeschakeld. Hierdoor zijn ze niet meer in staat om zweet te produceren. Deze behandeling zorgt binnen twee weken voor een merkbaar resultaat. Daarnaast is het effectief voor zo’n drie tot zes maanden tegen overmatig okselzweten.

Om zweet oksels te voorkomen, moeten de injecties na uitwerking opnieuw te worden toegediend. Er bestaan veel mythes over het gebruik van botox. U leest hier wat u over de botoxbehandeling moet weten.

MiraDry behandeling voor overmatig zweten oksels

Een andere effectieve behandeling voor overmatig zweten van oksels is miraDry. Het miraDry systeem geeft warmte af aan de huid via microgolven. De hitte schakelt de werking van zweetklieren uit, waardoor de zweetproductie stopt. MiraDry is een permanente oplossing voor overmatig zweten onder de oksels. Direct na de behandeling is duidelijk merkbaar dat de zweetaanmaak is afgenomen. In veel gevallen is één behandeling voldoende om het gewenste resultaat te behalen, soms is een tweede miraDry behandeling noodzakelijk om klachten definitief te verhelpen. Alles over de miraDry behandeling leest u hier.

BOTOXMIRADRY
Tegen natte oksels++++
Tegen stink oksels - -++
Zweethanden+- -
Zweetvoeten+- -
Garantie op succes+++
Duur van effect+++
Pijnloos+++
Korte hersteltijd++++
Geen bijwerkingen+++

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen overmatig zweten?

Er zijn meerdere oplossingen tegen overmatig zweten. Eén van deze oplossingen is het inplannen van een behandeling zoals miraDry of botox tegen zweten. Deze behandeling kunt u laten uitvoeren bij Marco van Coevorden. Bent u op zoek naar een andere oplossing? Dan kunt u hier zelf invloed op hebben door onder andere okselpads te gebruiken of uw cafeïne- en alcoholgebruik te verminderen.

Wat te doen tegen overmatig zweten onder oksels?

Om overmatig zweten onder de oksels te voorkomen kunt u een behandeling inplannen bij Marco van Coevorden. Waarschijnlijk heeft u zelf al meerdere oplossingen geprobeerd die zouden moeten helpen tegen overmatig zweten onder uw oksels. Bij Marco van Coevorden heeft u keuze uit twee behandelingen, namelijk de botox behandeling en miraDry behandeling. Om te kijken of één van deze behandelingen bij u past, kunt u contact met ons opnemen of een vrijblijvend consult aanvragen.

Wat is de oorzaak van overmatig zweten?

Overmatig zweten komt vooral voor onder de oksels, maar waar dit exact aan ligt is niet bekend. Wel is het algemeen bekend dat overmatig zweten wordt gestimuleerd door onder andere stress, pittig voedsel en te veel koffie of alcohol. In sommige gevallen heeft het wel te maken met bepaalde oorzaken, zoals overgewicht, hormonale veranderingen, een infectie of bijwerkingen van medicijnen.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging