Coronavaccin en fillers: zijn er bijwerkingen?

Onlangs is meer bekend geworden over de relatie tussen het coronavaccin en fillers. Het coronavaccin kan in een enkel geval bijwerkingen veroorzaken bij mensen die fillers hebben of kort na het krijgen van een coronavaccinatie fillers laten plaatsen. De klachten zijn mild en goed te behandelen. Vooralsnog zijn geen bijwerkingen bekend van een coronavaccinatie in relatie tot een botoxbehandeling.

Fillers en corona: gezondheid staat voorop

“Wij adviseren om geen fillerbehandeling te laten uitvoeren in de twee weken voor een vaccinatie en twee weken na het krijgen van een coronavaccin”, zegt dermatoloog Marco van Coevorden. “De risico’s op bijwerkingen zijn weliswaar klein, maar het uitstellen van een behandeling met fillers rond een coronavaccinatie vermindert de kans op een (allergische) reactie. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te benadrukken dat eerder gebruik van fillers geen reden is om u niet te laten vaccineren. De risico’s van een coronabesmetting zijn vele malen groter dan een mogelijke reactie van de coronavaccinatie op een fillerbehandeling.”

Zwellingen en roodheid door coronavaccinatie?

Onderzoekers, artsen en dermatologen zijn al langer bekend met de mogelijke reacties die ontstaan bij het krijgen van een vaccinatie. Op plekken waar fillers zijn toegediend kunnen zwellingen, verdikkingen of roodheid ontstaan. Deze bijwerkingen zijn niet specifiek toe te schrijven aan het coronavaccin en fillers. Door de vaccinatie wordt het immuunsysteem actiever en kan dit voor zwellingen zorgen. Deze zeldzame reactie op lichaamsvreemde stoffen, zoals een filler, is zeer ongewoon en goed te behandelen. Daarnaast kunnen deze bijwerkingen ook ontstaan na andere vaccinaties of ontstekingen in het lichaam.

Uitgebreid onderzoek naar fillers en Pfizer

Het coronavaccin van Pfizer kan mogelijk lichte bijwerkingen hebben. Zo is bekend dat in een enkel geval zwellingen ontstaan bij mensen die gevaccineerd zijn met het Pfizer-vaccin en (recent) een filler hebben laten inspuiten. Volgens de veiligheidscommissie van de European Medicines Agency (EMA) ‘is er op zijn minst een redelijke mogelijkheid van een oorzakelijke verband’ tussen de milde klachten door het coronavaccin en fillers. Mogelijke zwellingen kunnen goed behandeld worden. Het EMA benadrukt dat de voordelen van een Pfizer-vaccinatie vele malen zwaarder wegen dan mogelijke bijwerkingen door een coronavaccinatie bij fillers.

Fillers en het Moderna-vaccin

Mensen die fillers hebben en gevaccineerd zijn met het Moderna-vaccin kunnen in het meest extreme geval last krijgen van overgevoeligheid. Onderzoek toont aan dat bij een enkeling roodheid en zwellingen ontstaan op de plek waar fillers zijn ingebracht. Deze bijwerkingen zijn niet ernstig en goed te behandelen. “Uiteraard zijn wij alert op mogelijke bijwerkingen die gerelateerd zijn aan het coronavaccin en fillers. Wilt u meer informatie over fillers en corona of over de eventuele bijwerkingen van een coronavaccinatie bij fillers, neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.”

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging