De 6 grootste mythes over botox: dit moet je weten

Botox is inmiddels flink ingeburgerd in onze samenleving. Iedereen kent wel iemand die een botoxbehandeling tegen huidveroudering heeft gehad. Toch blijkt in de praktijk dat lang niet iedereen precies weet wat botox is en vooral wat botox doet. Tijd om de 6 grootste mythes over botox te ontkrachten.

1. Botox zorgt voor een uitdrukkingsloos gezicht

Een botoxbehandeling wordt uitgevoerd door een specialist. De dermatoloog of behandeld arts injecteert botox op basis van een zorgvuldig uitgestippelde behandelmethode in het gezicht. Hierdoor wordt voorkomen dat er te veel botox wordt aangebracht op dezelfde plek of dat bij het tegelijkertijd behandelen van alle zones een uitdrukkingsloos gezicht ontstaat.

Wilt u voorkomen dat u uw wenkbrauwen niet meer kunt optrekken, het voorhoofd bewegingsloos wordt en uw mond z’n natuurlijke mimiek behoudt? Laat u dan behandelen door een gespecialiseerde dermatoloog. Zo voorkomt u dat u gezichtsexpressie verliest na een botoxbehandeling en weet u zeker dat u maximaal plezier heeft van het effect van botox.

2. Botox is geschikt voor alle rimpels

Nee, jammer genoeg kunnen niet alle rimpels met botox behandeld worden. Botox is alleen geschikt voor het behandelen van zogenaamde dynamische of mimische gezichtsrimpels. Deze rimpels ontstaan op natuurlijke wijze als gevolg van gezichtsuitdrukkingen en -bewegingen, zoals lachen, fronsen en het samenknijpen van de ogen. De mimiek van een gezicht en huidveroudering uiten zich met name als fronsrimpels, rimpels op het voorhoofd en kraaienpootjes.

Tijdens een behandeling voor huidverjonging met botox, wordt botox in de spiertjes van het te behandelen deel van het gezicht geïnjecteerd. Botox werkt als een spierontspanner. Doordat de druk van spieren door botox afneemt, verminderen de mimische rimpels en oogt de huid frisser en jonger. Rimpels die op natuurlijke wijze ontstaan, bijvoorbeeld ouderdomsrimpels rond de neus en lippen, worden behandeld met fillers. Zoals de naam al doet vermoeden vullen fillers deze rimpels die ontstaan zijn door volumeverlies van de huid op.

3. Botox is verslavend

‘Wie eenmaal aan botox begint, blijft met botox bezig’ is een veelgehoorde uitspraak. In veel gevallen klopt dit ook. Mensen die een botoxbehandeling hebben gehad, komen over het algemeen terug voor een nieuwe behandeling. Niet omdat de stof verslavend is, maar omdat zij overtuigd zijn van het resultaat en veel waarde hechten aan een jeugdig en frisser voorkomen. Botox zelf is ongevaarlijk – een behandeling wordt alleen afgeraden tijdens een zwangerschap – en bevat geen verslavende stoffen.

4. Botox is alleen een cosmetische behandeling

Het grote publiek kent botox waarschijnlijk pas sinds de enorme opmars in de cosmetische wereld. Maar, botox is binnen de medische wereld al een stuk langer een vertrouwd recept. Zo wordt botox al decennialang gebruikt door neurologen om patiënten die kampen met ongewilde bewegingen (of spasmen) van spieren in het gezicht, de hals, armen of benen te behandelen. Botox helpt de spieren ontspannen, waardoor de ernst van de spasmen afneemt. Andere voorbeelden van medische behandelingen met botox zijn botox bij ernstige migraine, overmatig zweten en tandenknarsen.

5. Door botox ontstaat een ‘duckface’

Hollywood-sterren en fotomodellen die ietwat zijn doorgeslagen in het aantal cosmetische behandelingen. Het is een herkenbaar gezicht. En de zogeheten ‘duckface’ is misschien nog wel het meest in het oog springende resultaat van een behandeling voor huidverjonging. Ten onrechte worden opgevulde of opgespoten lippen in verband gebracht met botox. Want niet botox, maar fillers worden gebruikt voor het opvullen van lippen. Botox voegt namelijk geen volume toe, maar helpt spieren in de huid ontspannen. Door te veel fillers te gebruiken kunnen lippen een onnatuurlijke vorm aannemen en voor een ‘duckface’ zorgen.

6. Botox is schadelijk voor de gezondheid

De grootste misvatting over botox is dat de stof schadelijk is voor de gezondheid. Botox is een officieel geregistreerd geneesmiddel. Botox is niet schadelijk voor de gezondheid. De enige bijwerking van een botoxbehandeling betreft (mogelijk) een reactie van de huid binnen het behandelde gebied. Na een behandeling kan de huid een aantal dagen iets opgezwollen zijn of kan een blauwe plek ontstaan.

Geef tijdens het intakegesprek met de dermatoloog of medisch specialist wel altijd aan of sprake is van medicijngebruik, zwangerschap of het geven van borstvoeding aan een pasgeboren kind om eventuele complicaties te voorkomen.

Vraag een gratis consult aan

Wilt u meer weten over Botox en onze behandelingen? Neem dan contact op met onze praktijk voor meer informatie. Het is ook mogelijk om via onze website een vrijblijvend consult in te plannen. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen en behoeften. Op basis van uw persoonlijke situatie en voorkeuren bepaalt de dermatoloog welke behandeling u het beste resultaat biedt.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging