De gevaren van onbehandeld knarsetanden; botox als oplossing

Heeft uw partner wel eens aangegeven dat u ’s nachts last hebt van knarsetanden? Het lijkt misschien een onschuldige gewoonte, maar kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Van gebitsproblemen en slaapstoornissen tot stress en angst, de gevolgen van onbehandeld tandenknarsen kunnen aanzienlijk zijn. Gelukkig is er een behandeling beschikbaar om knarsetanden te behandelen. Een botoxbehandeling blijkt een ideaal middel te zijn om uw ongemakken te verlichten. Benieuwd naar de gevaren van knarsetanden en botox als effectieve oplossing? U leest het in deze blog.

Wat is knarsetanden?

Tandenknarsen, ook bekend als bruxisme, is een aandoening waarbij iemand onbewust zijn tanden knarst of op elkaar klemt. Hierdoor komt er veel druk op de kaak en kiezen te staan en schuren de tanden over elkaar heen. Dit doen we vaak onbewust tijdens onze slaap. In sommige gevallen komt het ook overdag voor. Wanneer een kaakspier overactief is. Naast dat het geluid van knarsetanden vervelend kan zijn voor uw partner die rustig probeert te slapen, kan het ook leiden tot verschillende tand- en gezondheidsproblemen bij u.

Oorzaken knarsetanden

Wanneer u last heeft van knarsetanden, kan dat komen door verschillende factoren. Persoonlijke oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, angst, maar ook medische redenen als verkeerd uitgelijnde tanden en een abnormale beet. Ook externe factoren als medicijnen, alcohol en cafeïne kunnen hieraan bijdragen. Wanneer deze factoren een belangrijke oorzaak zijn van uw knarsetanden, kunnen veranderingen in uw levensstijl bijdragen aan het verhelpen van het probleem. Echter is het vaak een combinatie van verschillende omstandigheden. Het is belangrijk om een ​​behandeling te zoeken als u vermoedt dat u aan het tandenknarsen bent om verdere schade te voorkomen en eventuele bijbehorende symptomen te verlichten.

Gevaren van onbehandeld knarsetanden

Hoewel knarsetanden een onschuldige gewoonte lijkt, kan onbehandeld tandenknarsen leiden tot verschillen tand- en gezondheidsproblemen. Zo kunt u last hebben van de volgende problemen:

Tandheelkundige problemen

Onbehandeld tandenknarsen kan aanzienlijke schade aan uw tanden en kaak veroorzaken. Na verloop van tijd kan de slijpende beweging het glazuur van uw tanden aantasten. Hierdoor worden ze kwetsbaar voor tandbederf en gaatjes. Bovendien kan de constante druk voor scheurtjes en breuken in uw tanden veroorzaken. Daarnaast kan het leiden tot aandoeningen in een belangrijk gewricht van uw kaak. Het gevolg hiervan is dat uw moeite kan krijgen bij het openen en sluit van uw kaak, wat soms een pijnlijk gevoel kan geven. Ook kan knarsetanden leiden tot een verkeerd uitgelijnde beet, wat ongemak kan veroorzaken en kan leiden tot verdere gebitsproblemen.

Lichamelijke problemen

Tandenkransen kan ook invloed hebben op de rest van het lichaam, buiten het gebit om. Wanneer u uw gebit door knarsetanden niet goed kunt openen, kan dat ook leiden tot spanningshoofdpijn en spierpijn in bijvoorbeeld de nek. Immers brengt het knarsetanden bij de meeste mensen veel stress en angst mee. Hierdoor kunt u een slaapstoornis ontwikkelen en last krijgen van andere slaap gerelateerde problemen. Zo komt u niet aan de nachtrust dat uw lichaam nodig heeft. Vermoeidheid, prikkelbaarheid en verminderde productiviteit komt dan ook geregeld voor bij onbehandeld knarsetanden.

Botox als oplossing

Om knarsetanden effectief te behandelen, biedt botox een passende oplossing. Botox, afgekort voor botulinumtoxine, is een eiwit die door middel van een kleine naald in uw kaak wordt geïnjecteerd. De botox zorgt ervoor dat spieren in de kaak tijdelijk worden verlamd. Dat klinkt misschien enger dan het is. Het middel werkt als het ware als een spierontspanner en zorgt ervoor dat de druk op uw kaak afneemt. Binnen één tot twee weken ervaart u al effecten van de botoxbehandeling voor knarsetanden. Spanning op het kaakgewricht, hoofdpijn en andere ongemakken nemen af. Een groot voordeel van botox is dat het niet alleen een tijdelijke oplossing is. Ook voor lange termijn helpt botox tegen tandenknarsen. De spieren in uw kaak worden minder intensief belast en zullen hierdoor krimpen. De botoxbehandeling biedt ongeveer drie tot zes maanden verlichting van de klanten. Heeft u toch nog last van tandenknarsen? Dan kunt u ervoor kiezen om de botoxbehandeling te herhalen om de klachten te verminderen. Bekijk botoxbehandeling voor knarsetanden. Of lees hier ook onze blog met tips tegen knarsetanden.

Vrijblijvend consult

Wilt u graag meer informatie ontvangen van onze dermatoloog Marco van Coevorden? Of bent u benieuwd hoe de botoxbehandeling in zijn werk gaat? Plan dan een vrijblijvend en gratis consult in op onze website. Tijdens dit consult vertellen we u alles over de botoxbehandeling voor tandenknarsen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken. Bent u ook benieuwd naar ervaringen van uw voorgangers? U leest het hier.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging