Iontoforese-behandeling tegen overmatig zweten

Iontoforese is een effectieve behandeling tegen overmatig zweten. Een iontoforese-behandeling kan toegepast worden op vrijwel het gehele lichaam, maar is met name een geschikte methode voor het behandelen van zweethanden, zweetvoeten of klachten door overmatig transpireren van het hoofd en het gezicht. Onderzoek wijst uit dat voor zweetoksels een miraDry-behandeling of een botox-behandeling betere resultaten opleveren.

Wat is iontoforese?

Iontoforese is een beproefde, vrijwel pijnloze behandeling, die al ruim zestig jaar wordt toegepast voor het beheersen van klachten door overmatig zweten. Tijdens een iontoforese-behandeling wordt via een elektrode stroom toegediend aan de huid of het lichaamsdeel dat sterk zweet. De behandeling is (vrijwel) pijnloos en volledig veilig. Deze methode is een effectieve oplossing voor zweetklachten, maar moet regelmatig herhaald worden om het zweten te controleren.

Om te bepalen of iontoforese voor u geschikt is, ondergaat u eerst enkele proefbehandelingen. Is het resultaat positief? Dan kunt u overwegen een iontoforese-apparaat aan te schaffen en de behandelingen zelf thuis uit te voeren. Of de kosten van deze behandeling of de aanschaf van het apparaat vergoed worden door uw zorgverzekering, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Raadpleeg daarom altijd eerst uw arts of zorgverzekeraar.

Hoe werkt een iontoforese-apparaat?

Voor deze behandeling wordt gebruikt gemaakt van een iontoforese-apparaat. Het apparaat stoot via elektroden in water zwakke elektrische stroompjes uit. Tijdens de iontoforese-behandeling wordt het lichaamsdeel dat overmatig zweet, bijvoorbeeld de hand of de voet, in een waterbak geplaatst. Voor het behandelen van het gezicht of de oksels zijn speciale kussentjes ontwikkeld.

De kleine stroomschokjes die via het water of de pads worden toegediend aan het betreffende lichaamsdeel sluiten de zweetklieren af, waardoor het overmatig zweten wordt afgeremd. Het effect van iontoforese is niet blijvend. Om overmatig zweten effectief tegen te gaan, moet de behandeling twee- of driewekelijks herhaald worden.

Iontoforese-behandeling: de voor- en nadelen

√ U kunt de behandeling ook zelf uitvoeren
√ Iontoforese is effectief voor zweetvoeten, zweethanden, zweetoksels en zweten in het gezicht

  • Het effect van de iontoforese-behandeling is kortdurend
  • De behandeling moet 2- of 3-wekelijks herhaald worden
  • Het is lastig om de (tijdrovende) behandeling op lange termijn vol te houden
  • Een iontoforese-apparaat is kostbaar (zo’n € 800,-)

Doorverwijzing iontoforese

Zelf bieden wij de iontoforese-behandeling niet aan, wel kunnen we u desgewenst doorverwijzen. Wilt u meer weten over iontoforese of andere behandelingen tegen overmatig zweten, zoals miraDry of een botox-behandeling? Neem dan een kijkje op de pagina behandelingen overmatig zweten.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging