De leeftijdsgrens voor het mogen laten doen van een cosmetische behandeling moet omhoog. Dat vindt het CDA. De politieke partij diende afgelopen jaar een initiatiefnota in om de minimumleeftijd waarop mensen een botox-behandeling mogen laten doen te verhogen van 18 naar 21 jaar. Volgens de partij zijn de consequenties van een cosmetische ingreep door jongeren van 18 jaar niet te overzien.

NVPC: verhoging leeftijd brengt risico’s mee

Steeds meer mensen kiezen voor een cosmetische ingreep. Vaak een grote beslissing, waar consequenties aan verbonden kunnen zijn. Consequenties die volgens het CDA door jongeren niet altijd op waarde geschat worden. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) staat lijnrecht tegenover de partij. In een reactie op de initiatiefnota stelt zij dat een verhoging van de leeftijdsgrens zelfs voor meer problemen en gezondheidsrisico’s zorgt. Zo vreest de NVPC dat jongeren die een cosmetische behandeling willen ondergaan, maar hier niet in Nederland voor in aanmerking komen, kiezen voor een ingreep in het buitenland. ‘In landen waar deze leeftijdsgrens niet geldt en waarbij het toedienen van botox niet wettelijk is toegewezen aan artsen’.

Nederland geeft het goede voorbeeld

Volgens de NVPC zorgen onder meer het zogeheten Kwaliteitskader Cosmetische Zorg en de eigen Leidraad Plastische Chirurgie en Esthetische Behandelingen dat patiënten ‘weloverwogen beslissingen nemen’. Daarnaast zijn onder deze kwaliteitskeurmerken in Nederland het resultaat en de kwaliteitseisen van de behandeling en ook de nazorg goed ingericht. ‘Maar ook het hanteren van bedenktijd tussen een gesprek met een medisch specialist en de feitelijke cosmetische ingreep’. Daarnaast besteden medische professionals in ons land veel aandacht aan voorlichting, stelt de NVPC.

Medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen

De vraag naar cosmetische behandelingen, zoals lippen vergroten en het wegspuiten van rimpels, groeit de laatste jaren. Vanaf 18 jaar kan iedereen deze ingrepen laten doen. Het CDA vreest dat, mede door social-media-sterren als Monica Geuze en Kim Kardashian, jongeren dit voorbeeld massaal volgen. De NVPC wijst op het feit dat cosmetische behandelingen voor bijvoorbeeld het tegengaan van huidveroudering lang niet altijd om looks alleen draaien. ‘Er zijn ook zogeheten medisch noodzakelijke cosmetische ingrepen, vaak voorkomend uit psychisch lijden’.

Meer weten? Vraag een gratis consult aan

“Het belangrijkste uitgangspunt is en blijft dat patiënten en cliënten – jong en oud – zo goed mogelijk begeleid worden”, zegt dermatoloog Marco van Coevorden. “Tijdens een intakegesprek houden we nadrukkelijk rekening met de persoonlijke situatie van de cliënt. Natuurlijk kijken we hierbij ook naar leeftijd, net als de geestelijke en lichamelijke toestand. Ook bespreken we samen de verwachtingen en of deze realistisch zijn. Voor mij staat voorop dat ik altijd een reëel beeld schets van de behandeling en de resultaten. Wilt u meer informatie over een botox-behandeling tegen huidveroudering? Neem dan contact op met onze praktijk of vraag een vrijblijvend consult aan.”