Natte oksels: wat kunt u hieraan doen?

Natte oksels kunnen vervelend en hinderlijk zijn. Zwetende oksels zorgen voor zweetplekken in kleding en leiden soms tot een nare zweetgeur. En dat kan in het dagelijks leven voor lastige of beschamende situaties zorgen. Gelukkig kunt u natte oksels voorkomen. Met deze tips houdt u uw oksels een stuk droger, zodat u hier minder overlast door ervaart.

Waarom zweet ik onder mijn oksels?

Zweten is een essentiële lichaamsfunctie. Het lichaam produceert zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren. En dit merken we met name onder de oksels. In onze oksels zit namelijk een grote concentratie van wel honderdduizenden zweetklieren. Zwetende oksels zijn dus heel normaal. Maar, de één zweet meer dan de ander. Dit kan voor een onaangenaam gevoel, een vervelende geur en blijvend natte oksels zorgen.

Tips voor natte oksels voorkomen

Heeft u last van overmatig transpireren onder de oksels en wilt u weten wat u kunt doen om okselzweten tegen te gaan? Wij zetten de belangrijkste tips voor natte oksels voorkomen voor u op een rijtje.

• Draag luchtige kleding

Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen. Deze luchtige stoffen zorgen ervoor dat uw lichaam beter ademt en verkleint de kans op natte oksels.

• Pas op met alcohol en cafeïne

Alcohol en cafeïne-houdende dranken hebben een direct effect op de zweetklieren. Deze stoffen stimuleren zweetklieren om harder te werken. En hoe harder zweetklieren werken, hoe meer zweet uw lichaam produceert. Heeft u veel last van zwetende oksels? Drink dan minder alcohol en koffie.

• Reinig uw oksels regelmatig

Houd uw oksels goed schoon en was de oksels regelmatig. Door uw oksels te wassen voortkomt u dat uw oksels vervelend ruiken. Zweetgeurtjes ontstaan namelijk nadat zweet in contact komt met bacteriën.

• Kleding dagelijks wassen

Gooi gedragen kleding na één keer dragen in de wasmachine. Dit zorgt ervoor dat oud zweet, nadat het opnieuw in aanraking komt met ‘vers’ zweet voor zweetvlekken en zweetkringen in kleding zorgt.

• Werk aan uw conditie

Een goede conditie helpt u bij het verlagen van uw hartslag. Dit zorgt ervoor dat u minder snel en minder hevig transpireert. Ga dus vooral sporten en verlaag uw rusthartslag.

• Scheer uw oksels

Oksels scheren tegen zweetgeur is een effectieve methode voor het verminderen van overlast. Door okselhaar weg te scheren kunnen de bacteriën die voor een zweetgeur zorgen zich niet in het okselhaar nestelen.

• Voorkom of verminder stress

Stress is een van de belangrijkste aanjagers van zweetuitbraken. Voorkom en vermijd stressvolle situaties.

Is er een deo tegen natte oksels?

Iedereen gebruikt dagelijks deodorant om zich hygiënisch en prettig te voelen in sociale situaties. Maar, door het gebruiken van ‘normale’ deodorant gaat u niet minder zweten. Deo tegen natte oksels helpt alleen voorkomen dat zweet een nare lucht veroorzaakt. Voor het verminderen van overlast door zweten is het verstandig om een antiperspirant te gebruiken. Deze deo’s gaan de zweetproductie namelijk tegen.

Natte oksels behandelen

Wat u ook probeert en hoe goed u ook op uw lichaam past, soms heeft overlast door natte oksels een andere, onderliggende reden. In Nederland zijn er bijna een miljoen mensen die last hebben van hyperhidrosis (overmatig zweten). Deze aandoening komt vaak voor in het okselgebied. Extreem zwetende oksels laten letterlijk hun sporen na en door het overmatig transpireren kan de huid geïrriteerd raken of kunnen eczeemklachten ontstaan.

Voor het voorkomen en verminderen van natte oksels door overmatig zweten zijn verschillende effectieve behandelingen ontwikkeld. Bent u op zoek naar een blijvende oplossing voor zweetklachten en wilt u meer weten over behandelingen tegen overmatig zweten? Neem dan contact op met onze praktijk.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging