Overmatig zweten en voeding: vriend of vijand?

Ook al zouden we wel anders willen, iedereen zweet. Het is een natuurlijk reactie van uw lichaam om warmte kwijt te raken. Echter kan het in sommige gevallen zijn dat u last heeft van overmatig zweten. Bij deze aandoening maakt uw lichaam oncontroleerbaar veel zweet aan, zelf onder normale omstandigheden. Maar hoe komt dat? De oorzaken van overmatig zweten zijn divers. In deze blog gaan we dieper in op het verband tussen overmatig zweten en voeding. Is het uw vriend of vijand? U leest het hieronder.

Overmatig zweten

Zweetaanmaak is in de meeste gevallen ongewenst. Maar wanneer wordt er precies gesproken over overmatig zweten? Wanneer de zweetklieren meer zweet produceren dan nodig is om de lichaamstemperatuur te reguleren, spreken we van hyperhidrosis. Of dat nu onder de handpalmen, oksels, voeten of in het gezicht is. Hoewel de exacte oorzaak van overmatig zweten niet altijd duidelijk is, is het wel duidelijk dat verschillende factoren meespelen. Uw voedingsinname is er daar één van.

Overmatige zweetaanmaak en voeding

Er is een groeiend bewustzijn over het feit dat voeding een rol speelt bij overmatig zweten. Hoewel het wetenschappelijk bewijs beperkt is, suggereren sommige studies dat bepaalde voedingsmiddelen de zweetaanmaak door uw lichaam daadwerkelijk stimuleren of afremmen. Is dat bij iedereen hetzelfde? Nee, dat is zeker niet het geval. Het effect verschilt namelijk van persoon tot persoon verschillen.

Vermijd deze voedingsproducten

Sommige voedingsmiddelen staan bekend om de bevordering van zweetaanmaak. Zo kan kruidig en sterk gekruid voedsel ervoor zorgen dat de bloedvaten verwijden en de lichaamstemperatuur stijgt. De zweetproductie neemt toe. Ook cafeïne en alcohol kunnen ook de zweetproductie stimuleren. Het zet uw bloedvaten op scherp, wat een belangrijke stimulans is om zweet aan te maken. Inname van deze voedingsproducten leiden bij sommige mensen tot overmatig zweten.

Verminder overmatig zweten met deze voedingsproducten

Aan de andere kant zijn er voedingsmiddelen die bekend staan om hun verkoelende effecten en het vermogen om zweten te verminderen. Vochtregulerende voedingsmiddelen, zoals komkommer, watermeloen en selderij, dragen bij aan de vochtbalans van uw lichaam. Overmatige zweetproductie neemt hierdoor af. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals bessen en citrusvruchten, ook bijdragen aan het afkoelen van het lichaam. Mint en groene thee worden ook vaak genoemd vanwege hun verkoelende eigenschappen.

Gebalanceerd dieet als oplossing

Wil je overmatig zweten zelfstandig aanpakken? Begin met een gebalanceerd dieet in te nemen. De juiste voedingsproducten zijn essentieel voor uw algehele gezondheid, waaronder dat van uw huid en de warmteregulatie van uw lichaam. Het is daarom raadzaam om een evenwichtige inname van voedingsstoffen aan te houden. Kies voor een goede balans van eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en diverse vitamines. Zo kunt u uw lichaam helpen optimaal te functioneren en uw ongemakken van overmatig zweten te verminderen.

Overmatig zweten effectief behandelen?

Hoewel het aanpassen van het dieet en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen mogelijk enige verlichting kan bieden, kan het zijn dat dit niet voldoende verandering brengt. Wat kunt u dan doen? Dr. van Coevorden is gespecialiseerd dermatoloog en helpt u graag verder. Wij bieden in onze praktijk verschillende behandelingsopties.

Zo kunt u eens in de 3-4 maanden botox laten inspuiten om de zweetproductie af te remmen. Zoekt u naar een permanente oplossing tegen zweet? De miraDry laserbehandeling vermindert al na de eerste behandeling 82% van uw zweetproductie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Plan vandaag nog een vrijblijvend consult in. Dr. van Coevorden ontvangt u graag in zijn praktijk.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging