Overmatig zweten hoofd behandelen

Bij warm weer, actief sporten of andere vormen van flinke inspanning, is hoofdzweet en zweten in het gezicht een logisch gevolg. Het is zelfs een teken dat u in goede gezondheid verkeert. Op het moment dat u last heeft van overmatig zweten van het hoofd, zónder dat hier een directe aanleiding voor is, kunnen onderliggende lichamelijke klachten of neurologische ziekten een oorzaak zijn. In dit geval spreken we over gelokaliseerde hyperhidrosis, een vorm van overmatig transpireren waar één op de tien mensen mee te maken heeft. In deze blog leggen we uit wat u kunt doen om overmatig zweten op het hoofd te behandelen.

Wat zijn oorzaken van zweten in het gezicht?

Overmatig transpireren kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam. In situaties zoals het geven van een belangrijke presentatie of het maken van een tentamen kan hyperhidrosis, in de vorm van overmatig hoofdzweten of overmatig zweten in het gezicht, voor een ongemakkelijk of zelfs beschamend gevoel zorgen.

Zweten hoofd verminderen: sport en ontspanning

Hyperhidrosis kan over het gehele lichaam voorkomen en wordt veroorzaakt door overactieve zweetklieren. Waarom de een meer transpireert dan de ander, is niet altijd even duidelijk – zéker bij bijvoorbeeld zweethanden en zweetvoeten. Onderzoek naar overmatig zweten van het hoofd of in het gelaat wijst wel uit dat er duidelijk aanleiding is voor de ernst van de zweetklachten. Een voordeel van deze constatering is dat er verschillende manieren zijn om zweten van het hoofd te verminderen. Rookt u? Drinkt u veel koffie of alcohol? Of sport u onvoldoende? Dit zijn stuk voor stuk oorzaken van overmatig transpireren van het hoofd of in het gelaat. Kleedt u zich graag warm aan? Ook dan kan het u letterlijk naar het hoofd stijgen.

Kan ik overmatig zweten van het hoofd voorkomen?

Om overmatig zweten van het hoofd en overmatig zweten in het gelaat te beperken is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken. Vermijd bijvoorbeeld pittig eten en pas op met het drinken van koffie of energiedrankjes. ‘Hete’ gerechten hebben hetzelfde effect op het hoofd als warme temperaturen en stimuleren zweetklieren. En de adrenaline die het lichaam aanmaakt als reactie op cafeïne kan eveneens zorgen voor een bezweet hoofd of gelaat. Zeker wanneer een zweetuitbraak snel de kop op steekt, adviseren we u deze voedingsmiddelen van uw dagelijkse menu te schrappen.

Overmatig zweten hoofd behandeling

Ondervindt u in uw dagelijks leven veel hinder van overmatig zweten van het hoofd of in het gelaat, zónder dat hier een directe aanleiding voor is? Dan kan overmatig zweten het gevolg zijn van een onderliggende aandoening of gerelateerd zijn aan uw doen en laten en levensstijl. Raadpleeg in dit geval uw huisarts of bezoek een dermatoloog of huidspecialist. Wij helpen u graag bij het verbeteren van uw levensstijl en het vinden van de juiste overmatig zweten van het hoofd behandeling die bij uw klachten past. Wilt u meer weten over onze behandelingen voor overmatig transpireren? Vraag direct een gratis consult aan via onze website en ontvang een persoonlijk behandelplan voor uw klachten..

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging