Overmatig zweten rug behandelen

Mensen die last hebben van overmatig zweten merken dit over het algemeen voornamelijk aan zweethanden, zweetvoeten of zweetoksels. Maar overmatig transpireren kan overal op het lichaam voorkomen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor overmatig zweten op de rug. Het is volkomen normaal dat u tijdens het sporten of op een warme zomerdag een bezwete rug heeft. Ervaart u een zweetrug zónder dat hier een duidelijke aanleiding voor is? Dan kan sprake zijn van overmatig zweten (hyperhidrose).

Aanleidingen voor zweten op rug

Overmatig zweten op de rug komt voornamelijk voor bij mannen. Overactieve zweetklieren produceren grote hoeveelheden zweet, zonder dat hier een specifieke reden voor is. Over het algemeen treden de eerste symptomen van deze aandoening in de puberteit op. Zweetklachten worden in veel gevallen veroorzaakt door stress, angst of nervositeit. Ook koorts kan leiden tot zweten op de rug. Andere factoren die zweetklachten kunnen voortbrengen, zijn het eten van pittig voedsel, het nuttigen van cafeïne- en alcoholhoudende dranken, roken en een ongezonde levensstijl. Overmatig zweten, de medische term hiervoor is hyperhidrose, kan tevens een erfelijke aandoening zijn.

Overmatig transpireren rug door een aandoening

Op het gebied van hyperhidrose maken we onderscheid tussen primaire hyperhidrose, een soms genetische aandoening, en secundaire hyperhidrose. In het geval van secundaire hyperhidrose wordt overmatig zweten op de rug veroorzaakt door onderliggend lijden of andere lichamelijke klachten. Overmatig transpireren op de rug kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van diabetes mellitus (suikerziekte), jicht, hartfalen of een verandering van de hormoonspiegel van het lichaam. Zo kan een zweetrug bij vrouwen onder meer opspelen tijdens de menopauze. Ook kan hyperhidrose een bijwerking van medicijngebruik zijn. Denkt u dat medicijnen of een onderliggende kwaal de oorzaak zijn van hyperhidrose? Laat dit dan weten aan uw arts.

Zweetrug voorkomen: onze tips

Voor het beperken van overmatig zweten kunt u zelf ook in actie komen. We geven u graag een aantal handige tips. Draag bijvoorbeeld zo min mogelijk synthetische stoffen, maar kies voor goed ademende kleding met natuurlijke vezels om het lichaam niet te warm te laten worden. Beperk het drinken van koffie, cola en alcohol en het eten van pittige gerechten. Het drinken van koud water helpt bij het op temperatuur houden van het lichaam en een zweetrug voorkomen. Het spreekt voor zich dat een goede persoonlijke hygiëne ook bijdraagt aan het tegengaan van overmatig zweten op de rug.

Behandelingen voor overmatig zweten op rug

Zweten op de rug is in veel situaties ongemakkelijk. Ook kan het zweet een nare geur verspreiden. Door regelmatig deodorant te gebruiken kunt u de gevolgen overmatig zweten op de rug zelf beperken.

Wilt u definitief afrekenen met zweetklachten, zoals zweethanden en okselzweten? Voor overmatig zweten zijn verschillende specialistische behandelingen mogelijk, zoals een miraDry-behandeling, iontoforese en een Botox-behandeling. Uiteraard vertellen wij u graag meer over onze werkwijze en behandelingen voor overmatig zweten. Neem direct contact op met onze specialist of vraag een gratis consult aan via onze website.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging