Overmatig zwetende oksels: oorzaken en tips

De ene persoon zweet meer dan de ander. Het kan zomaar zijn dat u last heeft van overmatig zweten. Dit kan erg onprettig zijn, waardoor u in het dagelijks leven hinder ervaart. Overmatig zweten wordt ook wel hyperhidrosis genoemd. Dit houdt in dat het lichaam meer zweet produceert dan nodig is. Zweten is namelijk vrij normaal wanneer u het warm heeft, spanning voelt of intensief heeft bewogen. Bij overmatig zweten komt het voor dat u ook zweet zonder bovenstaand genoemde momenten.

Oorzaken van overmatig zwetende oksels

Heeft u last van overmatig zweten? Dan is het belangrijk om eerst te onderzoeken of hier een oorzaak voor kan zijn. Meestal is er geen specifieke oorzaak voor overmatig zweten, maar erfelijkheid kan wel een rol spelen. Wanneer er wel een oorzaak kan zijn voor overmatig zweten, kan dit met de volgende factoren te maken hebben:

 • Overgewicht
 • Hormonale veranderingen, zoals menstruatie, zwangerschap en overgang
 • Een angststoornis
 • Een infectie
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Drugs of alcohol

Tips tegen overmatig zweten

Er zijn verschillende oplossingen om zweetoksels te verminderen of tegen te gaan. Helaas werken deze oplossingen niet voor iedereen. Hieronder hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet om u te helpen:

 • Persoonlijke hygiëne: was bijvoorbeeld meerdere keren per dag uw oksels.
 • Oksels scheren: Wanneer u weinig tot nooit uw oksels scheert, kan het voorkomen dat er veel bacteriën in uw oksels zitten. Door uw oksels te scheren of te ontharen vermindert u de kans op zweetgeuren.
 • Schone kleding: Draag iedere dag schone kleding. Denk daarbij ook aan kleding die goed ademt. Draag bijvoorbeeld natuurlijke materialen zoals viscose, linnen, zijde en katoen.
 • Dragen van okselpads: Okselpads absorberen het zweet, waardoor u zweetvlekken onder uw armen tegengaat.
 • Maak gebruik van deodorant: Anti-transparant deodorant bevat aluminiumzouten die ervoor zorgen dat u minder zweet en uw oksels droog blijven.

Behandeling tegen overmatig zwetende oksels

Werken de tips toch niet helemaal zoals u voor ogen had? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw zweetproblemen te laten behandelen door Marco van Coevorden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen zweten. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een pijnloze miraDry-behandeling te nemen, maar ook een botox behandeling is mogelijk.

De botox behandeling tegen zweten begint altijd met het aftekenen van het gebied waar de actieve zweetklieren zitten. Hierin worden 15 tot 20 oppervlakkige prikjes met een dunne naald gegeven. De behandeling voor de oksels is over het algemeen vrij pijnloos. In de kliniek worden de nieuwste technieken gebruik om de behandeling zo pijnloos mogelijk te maken.

Wilt u meer informatie over de behandeling tegen overmatig zweten

Heeft u last van overmatig zwetende oksels, maar werken bovenstaande tips niet? Dan kunt u ook een behandeling bij ons inplannen. Wij geven u graag meer informatie over de miraDry-behandeling en de botox behandeling. Via onze website kunt u eenvoudig een afspraak inplannen voor een gratis consult. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met onze praktijk.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging