Tips tegen tandenknarsen

Bij knarsetanden bent u bewust of onbewust uw tanden over elkaar heen aan het schuiven. Dit gaat zo hard dat er een knarsend geluid ontstaat. De tandheelkundige term hiervoor is ´bruxisme´. Als het tandenknarsen lang door blijft gaan, kan uw gebit erg beschadigd raken. Tandenknarsen komt vooral voor bij kinderen en tijdens het slapen. Meestal is knarsetanden onschuldig, maar het kan verschillende problemen opleveren. Gelukkig kunnen klachten van tandenknarsen en kaakklemmen worden behandeld. In deze blog leest u verschillende tips tegen tandenknarsen.

Oorzaak van tandenknarsen

De oorzaak van tandenknarsen kan een verkeerde stand van het gebit of een slecht passende beet zijn. Wanneer u aan het tandenknarsen bent, kunt u ook last krijgen van de kaakspieren. Dit komt doordat er soms een krampachtige stand bij de kaken ontstaat. Door kaakklemmen worden de kaakspieren strak aangespannen, maar bij knarsetanden schuren de kiezen over elkaar heen. Meestal gebeurt dit in uw slaap, maar ook overdag kan een overactieve kaakspier voor problemen zorgen. Bij veel mensen trekt dit door in het hele hoofd en kunt u daar last van hebben in drukke periodes tijdens school of werk. Factoren die een stimulerende invloed kunnen hebben, zijn onder andere: slaapstoornissen, stress, alcohol, roken, medicatie en drugs. Tandenknarsen kan meerdere gevolgen hebben voor uw gebit en andere lichaamsdelen, namelijk:

  • Gebitsbeschadiging
  • Hoofdpijn
  • Oorpijn
  • Vermoeidheid
  • Nek- en schouderklachten
  • Slecht slapen

Tips om het tandenknarsen te voorkomen

Knarsetanden en kaakklemmen komt tegenwoordig nog steeds erg veel voor. Dit kan vele nadelen opleveren voor uw gebit of kaken. Als eerste is het belangrijk dat u erachter komt dat u last heeft van tandenknarsen of kaakklemmen. Veel mensen hebben namelijk niet eens door dat zij hier last van hebben, totdat de partner of tandarts dit aangeeft. Helaas is dit niet voldoende.

Wij hebben een aantal tips voor u die kunnen helpen om het tandenknarsen te verminderen of zelfs te voorkomen:
Een splint of opbeetplaat: Dit plaatje wordt over uw tanden aangebracht en moet ´s nachts tijdens het slapen worden gedragen. Het is nog niet bekend of dit echt helpt tegen het tandenknarsen. Het zorgt er wel voor dat uw gebit niet nog verder beschadigd raakt.
Pak af en toe uw rust: Het is belangrijk om ook af en toe te ontspannen. Het klinkt misschien niet meteen als de beste oplossing, maar dit kan wel helpen om het tandenknarsen te verminderen.
Ontspanningsoefeningen: Deze oefeningen helpen vooral bij het voorkomen van tandenknarsen overdag. Dit kan bijvoorbeeld komen door veel stress.
Botoxbehandeling: Er bestaat ook een botoxbehandeling die het probleem kan helpen verminderen of zelfs voorkomen.

Botox tegen tandenknarsen en kaakklemmen

Er is een behandeling uitgevonden tegen dit probleem, namelijk: door middel van botox. Botox tegen tandenknarsen is een relatief eenvoudige manier om gebitsproblemen te verminderen en te voorkomen. Tijdens een behandeling worden de kaak- en kauwspieren geïnjecteerd met botox. De botox werkt als het ware als een spierontspanner en zorgt ervoor dat de kaak ontspant en het knarsetanden of klemmen stopt. Botox wordt al een aantal jaren gebruikt in de geneeskunde. Zo wordt botox ook gebruikt om andere klachten te verhelpen.

Wat zijn de resultaten?

Patiënten ervaren na de botoxbehandeling tegen knarsetanden dat de kaak en kauwspieren snel tot rust komen. Dit zorgt ervoor dat het knarsen en klemmen erg afneemt. Het effect van de behandeling is meestal binnen zes dagen tot twee weken merkbaar. Een botoxbehandeling biedt drie tot zes maanden verlichting tegen de klachten. Na deze periode wordt er aangeraden om de behandeling te blijven herhalen. Dit is om te voorkomen dat de klachten zullen terugkeren.
Op de langere termijn helpt botox ook tegen tandenknarsen en kaakklemmen. De kaakspieren worden namelijk minder intensief gebruikt en worden hierdoor verkleind.

Meer informatie over de behandeling tegen tandenknarsen

Heeft u last van knarsetanden en wilt u hier graag iets tegen doen? Wij geven u graag meer informatie over de behandeling tegen tandenknarsen en kaakklemmen. Dermatoloog Marco van Coevorden is gespecialiseerd in het behandelen van botox knarsetanden. Via onze website kunt u eenvoudig een afspraak inplannen voor een gratis consult. Tijdens dit consult stelt dermatoloog Marco van Coevorden een persoonlijk behandelplan voor u op. Neem voor meer informatie contact op met onze praktijk.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging