Tips tegen zweten

Zweten doen we allemaal. Toch zijn er belangrijke factoren die overmatig zweten kunnen veroorzaken. Zweten is een natuurlijk proces van het lichaam, het zorgt er namelijk voor dat je overtollige warmte kwijt raakt. Overmatig zweten kan ervaren worden als erg vervelend. Mensen die last hebben van te snel zweten, of overmatig zweten hebben last van hyperhydrosis. Dit kan zelfs opspelen in rust. Heeft u last van overmatig zweten oksels? Dan geven we u enkele tips die u misschien kunnen helpen.

Zweetoksels voorkomen

Overmatig zweten gaat gepaard met verschillende klachten. Deze klachten kunnen een enorme impact hebben op het dagelijkse leven. Gelukkig zijn er enkele oplossingen die u zelf kunt toepassen tegen zweet. Helaas is het niet mogelijk om de hoeveelheid okselzweet die de zweetklieren produceren, zelf blijvend te verminderen. Wel bestaan er verschillende anti-zweet producten die de zweetproductie iets kunnen verminderen, die de geur kunnen verhelpen of de zweetplekken minder zichtbaar maken. We geven u daarom acht tips.

1. Gebruik geen deodorant, maar een anti-transpirant

Wat is de beste deodorant tip tegen zweten? Goede vraag, want de meeste deodorants hebben weinig invloed op de zweetproductie. Er zijn wel speciale middelen beschikbaar, zoals een antitranspirant, een antiperspirant of aluminiumchloride. Deze producten helpen vaak onvoldoende bij overmatige transpiratie, maar kunnen wel helpen bij lichte transpiratie. Deze middelen zijn niet hetzelfde als een deodorant. Sommige deodorants bevatten wel antitranspirant, antiperspirant of aluminiumzouten. Toch verbloemd een deodorant de geurtjes alleen maar. Welk van de drie producten kunt u dan het beste aanschaffen tegen zweet?

Antitranspirant

Als u iets wilt doen tegen de vervelende zweetgeur dan kunt u het beste een antitranspirant gebruiken. De alcohol in anti-transpirant doodt de bacteriën die zweetgeur veroorzaken.

Antiperspirant

Wilt u de zweetgeur en de zweetproductie verminderen? Dan is een antiperspirant een goede optie. Een antiperspirant bevat aluminiumzouten die de zweetklieren vernauwen waardoor ze minder zweet produceren.

Aluminiumchloride

Aluminiumchloride bestaat uit aluminiumzouten. Net als bij een antiperspirant, draagt aluminiumchloride bij aan het vernauwen van zweetklieren om de zweetproductie te verminderen.

2. Draag luchtige kleding, vermijd synthetische stoffen

Kleding kan het zweten niet altijd voorkomen of verminderen, maar het kan wel bijdragen aan de zichtbaarheid van zweet. Draag bijvoorbeeld luchtige kleding om te voorkomen dat u het snel te warm krijgt, was kleding regelmatig, pas op met cafeïne en alcohol en scheer de oksels om te voorkomen dat bacteriën zich nestelen onder de arm. Uiteraard helpt het goed wassen van de oksels ook bij het voorkomen van een zweetgeur van oksels. Daarnaast is conditietraining een goede manier om de zweetproductie van het lichaam onder controle te brengen. Enkele andere kleding tips tegen zweten:

  • Vermijd synthetische stoffen zoals polyester en viscose. Deze stoffen laten geen lucht door, waardoor u sneller gaat zweten;
  • Draag bij voorkeur wijde en luchtige kleding. Door losse kleding te dragen krijgt u het minder snel warm en kan het zweet sneller verdampen;
  • Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, linnen, bamboe, polyamide of lyocell tegen zweten. Deze materialen absorberen zweet waardoor zweetplekken minder zichtbaar zijn. Lyocell is daarnaast warm in de winter, maar koel in de zomer en zorgt voor minder bacteriegroei waardoor je lekker blijft ruiken;
  • Speciale antizweetkleding kan een goede oplossing zijn om zweetplekken te voorkomen, zoals antitranspiratie sokken, ondergoed en shirts. In een anti-zweet shirt zitten speciale okselpads wat het zweet absorbeert. Hierdoor is okselzweet in kleding niet zichtbaar.

3. Maak gebruik van okselpads

Een andere tip tegen zweetoksels zijn single-use-pads die aan de binnenzijde van de kleding aangebracht worden. De pads absorberen het zweet waardoor er geen natte plekken zichtbaar zijn.

4. Een goede hygiëne hanteren is belangrijk

Zweet is van nature geurloos, maar door de samenvoeging van bacteriën op de huid krijgen we last van stinkend zweet. Een goede hygiëne is van groot belang bij het voorkomen van zweetgeur. Was u daarom dagelijks, maar gebruik niet teveel zeep. Ververs ook uw kleding elke dag, zodat oud zweet geen kans krijgt om nare geurtjes te ontwikkelen.

5. Uw oksels ontharen

Een tip om zweetgeur tegen te gaan is het scheren of trimmen van de oksels. Okselharen houden namelijk zweet en bacteriën vast, waardoor geurtjes ontstaan. Door de oksels te ontharen kunnen deze vervelende geurtjes voorkomen worden.

6. Producten vermijden: gekruid, pittig en zwavelhoudende voeding

Eten zorgt er niet voor dat de zweetproductie verminderd, maar het kan wel invloed hebben op overmatig transpireren of een sterke zweetgeur. Pittig voedsel kan bijvoorbeeld invloed hebben op de hoeveelheid transpiratie, terwijl kruidig eten de zweetgeur beïnvloed. Door het eten van peper of sambal wordt het lichaam warm en produceren de zweetkliertjes zweet om het lichaam af te koelen. Mocht u dus regelmatig pittig eten en heeft u een hoge zweetproductie, beperk dan het gebruik van pittig voedsel in uw eetpatroon.

Naast gekruid eten kan zwavel ook invloed hebben op een sterke zweetgeur. Zwavel zorgt namelijk voor een sterke transpiratiegeur. Beperk het gebruik van deze groenten in uw eetpatroon:

  • Knoflook;
  • Ui;
  • Broccoli;
  • Spruitjes;
  • Bloemkool;
  • Kool.

7. Alcohol en cafeïne drinken verminderen

Zweten door cafeïne en alcohol kan komen doordat ze de lichaamstemperatuur laten stijgen, waardoor u gaat zweten om af te koelen. Heeft u last van een hoge zweetproductie na het nuttigen van alcohol of cafeïne houdende dranken zoals koffie, beperk dan het gebruik in uw drinkpatroon.

8. Proberen om stress te voorkomen

Een andere factor die invloed kan hebben op zweetproductie is stress. Door stress wordt het hartritme verhoogt en stijgt de temperatuur van het lichaam. Om het zweten te verminderen is het belangrijk dat het stress level verlaagd wordt.

Neem contact op met uw huisarts

Ga naar de huisarts wanneer u last heeft van een of meerdere van onderstaande punten:

  • Als u de tips heeft toegepast om zweten te voorkomen, maar u nog steeds last ondervindt van overmatige transpiratie;
  • U heeft een behandeling ondergaan en krijgt last van bijwerkingen of de behandeling heeft niet genoeg geholpen;
  • U zweet sinds kort aanzienlijk veel over uw gehele lichaam;
  • ‘s Nachts zweet u ineens meer dan normaal, zonder duidelijke oorzaak als koorts of warmte;
  • Wanneer overmatig zweten een enorme impact heeft op uw fysieke gezondheid;
  • U heeft andere klachten naast het zweten gekregen.

De huisarts kijkt dan naar de mogelijke oorzaak en wat hieraan gedaan kan worden. Of de huisarts verwijst u door naar een specialist.

Blijft u toch overmatig zweten?

Heeft u alles geprobeerd om van uw zweetklachten af te komen? En blijft u, ondanks deze tips tegen zweten, problemen ondervinden van overmatig zweten? Dan kunt u ervoor kiezen uw zweetprobleem te laten behandelen door een gespecialiseerde dermatoloog. Onze praktijk werkt met verschillende effectieve methoden die bijdragen aan het tijdelijk en blijvend verhelpen van klachten door overmatig transpireren. Denk bijvoorbeeld aan de miraDry behandeling, of aan botox tegen zweten. Heeft u vragen of heeft u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging