Wat gebeurt er als ik stop met fillers?

In de praktijk krijgen we regelmatig de vraag ‘Wat gebeurt er als ik stop met fillers?’ of ‘Kan ik wel stoppen met fillers?’. Het antwoord is simpel: u kunt op elk moment de behandeling stoppen, zonder bijwerkingen. In dit blog leggen we uit hoe fillers werken en wat de uiterlijke kenmerken zijn van stoppen met het plaatsen van fillers.

Versnellen fillers huidveroudering?

Fillers zijn een populaire behandeling voor huidverjonging en huidherstel. Heeft u fillers gebruikt voor het opvullen van rimpels in het gezicht? Dan ziet u direct resultaat. Uw huid heeft meer volume, is strakker en u heeft een jeugdige, frisse uitstraling. Veel mensen vragen zich af hoe de huid reageert op stoppen met fillers. Wordt door fillers het verouderingsproces versneld? Nee. De veroudering van de huid wordt door het gebruik van fillers niet versneld. Ook stoppen met deze behandeling zorgt er niet voor dat u sneller ouder wordt in het gezicht.

Houden fillers huidveroudering tegen?

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Met fillers wordt het ontstaan van rimpels voorkomen of vertraagd, maar ouder worden we (gelukkig) allemaal. En dat geldt ook voor de huid. Fillers bestaan uit hyaluronzuur. Deze lichaamseigen stof wordt door ons lichaam opgenomen en afgebroken. Hyaluronzuur zorgt onder meer voor volume in de huid en houdt onze huid sterk en gezond.

Vanaf het moment dat een filler geplaatst is neemt de huid het hyaluronzuur op en neemt het volume van de filler – en dus het zichtbare resultaat – stap voor stap af. Tijdens het opnemen van de filler in de huid, gaat het verouderingsproces gewoon door. Daarom kan het zo lijken dat u, wanneer u stopt met fillers, iets ouder oogt. Fillers houden huidveroudering niet tegen, maar vertragen de uiterlijke kenmerken van het verouderingsproces.

Krijg ik meer rimpels als fillers zijn uitgewerkt?

Nadat fillers volledig zijn opgenomen door de huid en u ervoor kiest geen nieuwe behandeling te ondergaan, verliest de huid stap voor stap volume en worden lijnen of rimpels weer zichtbaar. Doordat het verouderingsproces op natuurlijke wijze wordt voortgezet gedurende het gebruik van fillers, betekent dit niet dat u na een behandeling voor huidverjonging diepere of meer rimpels krijgt. Op het moment dat fillers zijn uitgewerkt, over het algemeen na een periode van zo’n twaalf maanden, ziet uw gezicht er niet anders uit dan wanneer u geen fillers laat plaatsen.

Heeft stoppen met fillers bijwerkingen?

U kunt op elk moment stoppen met fillers, zonder dat dit gevolgen heeft voor uw huid of gezicht. Fillers zijn volledig veilig en kennen geen bijwerkingen. Wel zijn er verschillende oorzaken waardoor u mogelijk ouder oogt nadat fillers zijn uitgewerkt. Zo is onder meer een verslechterde levensstijl van invloed op het verouderingsproces en de conditie van uw huid.

Een filler heeft een lange levensduur. Wanneer u stopt met fillers kan dit ervoor zorgen dat u het gevoel heeft een ouder uiterlijk te hebben gekregen. In de maanden dat de fillers in de huid zitten, wordt het verouderingsproces namelijk niet vertraagd. Doordat u zo gewend bent aan uw ‘nieuwe’ look, kan uw gezicht in deze periode flink veranderen of verouderen. Uiteraard kunt u ervoor kiezen een nieuwe afspraak voor een fillerbehandeling te maken – of niet. Het is niet nodig om fillers altijd te blijven gebruiken. Die keuze is volledig aan uzelf.

Plan een vrijblijvend consult

Wilt u meer informatie over fillers en bent u benieuwd naar onze behandelingen voor huidverbetering? Neem dan contact op met onze dermatoloog of plan direct een vrijblijvend consult in.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging