Wat is hyaluronzuur?

Veel populaire huidverzorgingsproducten en producten voor huidverbetering bevatten het bestandsdeel hyaluronzuur. Wat is hyaluronzuur precies? En waarom vormt juist deze stof de basis voor bijvoorbeeld anti-verouderingscrèmes, moisturisers en fillers?

Wat is hyaluronzuur – en waarom werkt het?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Van nature heeft elk mens deze stof in het lichaam. Zo is de stof het hoofdbestanddeel van de vloeistof die gewrichten soepel laat bewegen. Ook komt hyaluronzuur voor in de huid en het bindweefsel. De stof zorgt onder meer voor het genezen van wondjes en houdt vocht vast. Het binden van vocht is belangrijk voor het hydrateren van de huid. Op jonge leeftijd beschikt het lichaam over een hoge hyaluronzuurgraad, naarmate we ouder worden neemt het gehalte in het lichaam af. Mede hierdoor verliest de huid ‘volume’ en kunnen, voornamelijk in het gezicht, rimpels en lijntjes ontstaan.

Wat doet hyaluronzuur met de huid?

Hyaluronzuur is een humectant, oftewel een wateraantrekkende stof. De stof is in staat grote hoeveelheden water aan te trekken en vast te houden. Door de werking van hyaluronzuur wordt de huid verstevigd en behoudt de huid het volume en de veerkracht. Voor het tegengaan van huidveroudering wordt daarom veelal gebruik gemaakt van fillers op basis van hyaluronzuur. Door het aanvullen van de stof in de huid worden rimpels en lijnen ‘opgevuld’ en de contouren van het gezicht of lichaamsdeel hersteld. Voor een jongere, frisse uitstraling.

Hyaluronzuur werking: dit gebeurt er met uw huid

Hyaluronzuur in fillers trekt water aan. Veel water. Eén molecuul van deze stof is goed voor zo’n vijfhonderd watermoleculen. Afhankelijk van het gebied dat u wilt laten behandelen, bepaalt de arts of dermatoloog de dikte van de filler. Fijne rimpels en bijvoorbeeld de lippen worden behandeld met dunne fillers. Voor grotere lichaamsdelen – zoals de wangen, kin en kaaklijn – wordt een dikkere gel van hyaluronzuur gebruikt. De stof wordt middels een injectie in de huid gebracht.

Wat doet hyaluronzuur voor huidverbetering?

Hyaluronzuur is geschikt voor elk huidtype. Wel is het belangrijk om te weten dat een goed gehydrateerde huid de hyaluronzuur werking verbetert. Heeft u een droge huid? Dan kan het nodig zijn de huid extra te behandelen, bijvoorbeeld met hydraterende crèmes. Zo wordt de werking van hyaluronzuur gestimuleerd – met betere resultaten tot gevolg.

In onze praktijk werken wij met fillers van Juvéderm en Aliaxin. Deze natuurlijke alternatieven voor huidverbetering op basis van hyaluronzuur zijn geschikte oplossingen voor mensen die huidveroudering tegen willen gaan. Wilt u meer informatie over fillers met hyaluronzuur of bent u benieuwd naar de beste behandeling voor huidverbetering? Neem dan contact op met onze dermatoloog of plan direct een vrijblijvend consult in.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging