Wat te doen tegen migraine?

Migraine is een vervelende aandoening waarbij de patiënt een aanval van ernstige hoofdpijn krijgt. Zo’n aanval kan een halve dag tot wel drie dagen duren. Soms gaat zo’n aanval gepaard met alleen ernstige hoofdpijn, maar er kan ook sprake zijn van bijkomende klachten zoals misselijkheid en braken. 

Migraine overkomt mensen vaak en kan een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van leven. Dit maakt soms moedeloos. Vaak hebben mensen al veel stappen ondernomen en vragen ze zich af wat er nog helpt tegen migraine. Bij migraineklachten kan botox een uitkomst bieden. 

Oorzaak migraine

De precieze oorzaak van migraine is helaas onduidelijk, maar er wordt aangenomen dat er een samenhang is met overmatige prikkeling van bepaalde gebieden in de hersenen. Migraine kan daardoor ook omschreven worden als een storing in de hersenen. Over migraine weten we ook dat het erfelijk kan zijn; de kans is groter dat u ook migraine krijgt, wanneer een (direct) familielid migraine klachten heeft. Vrouwen hebben een verhoogde kans op migraine door schommelingen in de hormonen.  Ook het langdurig aanspannen van nek- en gezichtsspieren kan voor stevige hoofdpijn zorgen. Dit is vaak een gevolg van langdurig achter de computer werken of in fel licht kijken waardoor de ogen sterk samengeknepen moeten worden. Wanneer zo’n aanval langzaam opbouwt, wordt er ook wel gesproken van spierspanningshoofdpijn. Een migraine aanval is er echter vaak plotseling. Sommige mensen voelen zo’n migraineaanval aankomen omdat ze kort van te voren flitsen zien of omdat ze tintelingen voelen, maar dit is niet voor iedereen het geval.  

Migraine voorkomen

Een migraineaanval kan helaas niet altijd voorkomen worden, vooral omdat er niet veel bekend is over de oorzaak van migraine. Stress, weinig slaap, alcoholgebruik en het plotseling stoppen met het drinken van cafeïne kunnen een migraine aanval wel triggeren. Ook is het belangrijk om voldoende te eten; vasten kan namelijk ook ernstige hoofdpijnklachten veroorzaken. Wanneer u migrainegevoelig bent, is het daarom belangrijk dat u een gezonde levensstijl hanteert. Probeer stress en weinig slaap te daarom te voorkomen. 

Botox tegen migraine

Er is samenhang tussen spierspanning en migraine klachten. Wanneer de migraine wordt veroorzaakt door het aanhoudend aanspannen van bepaalde spieren, kan botox worden ingezet als spierverslapper. Met een botoxbehandeling tegen migraine worden er kleine injecties toegediend aan de spieren die een rol spelen bij de migraineaanval. Om welke spieren dit gaat, kan per persoon verschillen. Zo kan het zijn dat de injecties toegediend worden in de frons- en voorhoofdspieren, maar afhankelijk van de klachten kan ook besloten worden om injecties in de nek of schouders te plaatsen. Per spiergroep worden ongeveer vijftien prikken gezet om er zeker van te zijn dat de spieren goed kunnen ontspannen. 

Wanneer resultaat 

De invloed van de botox is vaak na een aantal dagen al te merken door een meer ontspannen gevoel. Deze effecten van de botoxbehandeling houden ongeveer drie maanden aan. Het is daarom aan te raden om de behandeling regelmatig te herhalen om zo het terugkeren van de klachten te voorkomen. 

Persoonlijk advies voor mensen met migraineklachten Heeft u last van migraineklachten en wilt u weten of een behandeling met botox u kan helpen? Dermatoloog Marco van Coevorden is gespecialiseerd in het behandelen van migraineklachten met botox. Tijdens een vrijblijvend consult worden u klachten besproken en wordt er gekeken of een behandeling met botox tegen migraine voor uw geval ook voor vermindering van klachten kan zorgen. Neem voor meer informatie contact op met onze praktijk. 

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging