Wat te doen tegen zweethanden

Zweethanden ontstaan vaak in stressvolle situaties, wanneer we bijvoorbeeld bang of opgewonden zijn, maar ook wanneer we intensief hebben bewogen. In uw handen zitten namelijk veel eccriene klieren die verbonden zijn met ons sympathische zenuwstelsel. Mensen die last hebben van overmatig zweten, voelen dit onder andere in hun handpalmen. Het kan zo zijn dat dit vanzelf overgaat, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Daarom zijn er hier verschillende tips voor.

Oorzaken van zweethanden

Zweten is een normale lichamelijke reactie bij mensen. Maar er zijn ook mensen die last hebben van overmatig zweten wat zich uit in zweethanden, wat ook wel hyperhidrosis wordt genoemd. Het kan zijn dat dit erfelijk is aangelegd, waardoor je ermee geboren wordt, maar meestal ontstaat dit tijdens de tienerjaren. Ook kan het te maken hebben met de hormoonspiegel, zoals de overgang of menstruatie, maar ook met uw leeftijd. In sommige gevallen komt het door overgewicht, diabetes en een overmatig werkende schildklier.

Tips tegen zweethanden

Er zijn verschillende oplossingen om zweethanden te verminderen of tegen te gaan. Helaas werken deze oplossingen niet voor iedereen. Hieronder hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet:

  • Zorg dat u uw handen regelmatig wast. Hierbij is het belangrijk dat u niet iedere keer uw handen met zeep wast, maar alleen wanneer uw handen echt vies zijn. Uw huid kan namelijk uitdrogen bij te veel zeep gebruik.
  • Maak af en toe gebruik van talkpoeder. Dit kan namelijk het zweet absorberen en uw handen een betere grip geven.
  • Houd altijd tissues bij de hand, zodat u uw handen af kunt drogen. Stop bijvoorbeeld een pakje zakdoeken in uw tas wanneer u weggaat.
  • Neem naast de tissues ook altijd handgel mee. Is er bijvoorbeeld geen kraan in de buurt, maar wilt u wel uw handen wassen? Dan is handgel de perfecte oplossing.

Behandeling tegen zweethanden

Mochten de bovenstaande tips niet werken voor u, dan zijn er ook andere oplossingen mogelijk. Er zijn namelijk verschillende behandelingen mogelijk tegen zweethanden. Eén van deze behandelingen bestaat uit botox injecties. Botox is een natuurlijk eiwit dat door de bacterie Clostridium wordt gemaakt. Hoogstwaarschijnlijk kent u botox wel als antirimpelmiddel, maar het kan ook gebruikt worden tegen overmatig zweten. Botox zorgt ervoor dat de signalen van de zenuwen niet bij de zweetklieren terecht komen, wat ervoor zorgt dat de zweetklier op deze plek niet meer geactiveerd wordt.

Bij de botox behandeling voor de handen worden eerst de injectieplaatsen op de huid gemarkeerd zodat het duidelijk is waar de behandeling plaats vindt. Daarna worden er zo´n 20 tot 40 prikjes gegeven, waardoor de behandeling maximaal 30 minuten duurt.

Wilt u meer informatie over de behandelingen tegen zweethanden?

Heeft u last van zweethanden, maar werken de tips niet? Dan kunt u er ook voor kiezen om een botox behandeling bij ons in te plannen. Wij geven u van tevoren graag een persoonlijk en professioneel advies voor het beste resultaat. Via onze website kunt u eenvoudig een afspraak inplannen voor een gratis consult. Wilt u nog meer informatie over de behandelingen tegen zweethanden? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging