Zweet billen behandelen en voorkomen

Zweetbillen zorgen doorgaans voor veel overlast. Naast een onprettig en onhygiënisch gevoel, is overmatig zweten van het achterwerk voor mensen die hier last van hebben bovenal gênant. Wie dagelijks langdurig moet zitten, bijvoorbeeld op kantoor, op school of in de auto, moet zich in flink wat bochten wringen om een natte broek – of nare geurtjes – te verbergen. Het opstaan en vrij bewegen is zodoende een dagelijkse strubbeling. Ook bij warm weer, sporten of bij het ervaren van stress of angst kan overmatig zweten van de billen voorkomen.

Overmatig zweten van billen uitgelegd

Zweet billen is een ‘probleem’ dat we allemaal kennen. Vaak is een frisse douche of een snel toiletbezoek voldoende om de billen te drogen. Heeft u blijvend last van een bezweet achterwerk of overmatig zweten, dan is het goed mogelijk dat hier een onderliggend probleem aanleiding voor is. Overgewicht is veelvoorkomende oorzaak, maar ook suikerpatiënten hebben vaker last van overmatig zweten van de billen. Heeft het vocht een afwijkende kleur of een sterke geur? Bezoek dan uw huisarts. In dit soort situaties kampt u mogelijk met anale scheurtjes, aambeien of scheidt uw anus vocht af.

Irritatie tussen billen door zweet

De irritatie tussen de billen door zweet wordt veelal veroorzaakt door het ontstaan van bacteriën en schimmels, die in de vochtige en warme holtes van het lichaam snel groeien. Dit zorgt vaak voor jeuk of een geïrriteerde huid. Mensen met onderliggende klachten, bijvoorbeeld diabetici, krijgen hier over het algemeen vaker mee te maken dan mensen met een goede gezondheid. Door te krabben kan de situatie verergeren. De huid kan verdikken en er kunnen schilfers ontstaan. Bij het niet behandelen van deze klachten of slechte hygiëne kunnen zweet billen voor een infectie rond de anus zorgen.

Zweet billen: wat kunt u er zelf aan doen?

Het belangrijkste om zweet billen te voorkomen is zorgen voor goede hygiëne en voldoende lichaamsbeweging. Gebruik tijdens het wassen een zeep met een hoog zuurgehalte (pH 5) en droog de billen na het wassen goed af. Veeg uw billen tijdens de stoelgang niet af met toiletpapier, maar kies voor een natte washand om de anus zo min mogelijk te irriteren of spoel na het toiletbezoek uw billen af met water. Andere methoden om het zweten van de billen te verminderen, is het gebruiken van talk- of maïspoeder en het insmeren van de billen met anti-transparant.

Enkele handige tips voor zweetbillen:

  • Vermijd strak (katoenen) ondergoed
  • Draag donkere broeken
  • Droog billen regelmatig af
  • Drink voldoende water
  • Neem koude douches
  • Gebruik anti-transparant of talkpoeder

Zweetbillen en mogelijke behandelingen

Hebben al uw pogingen om zweet billen tegen te gaan niet het gewenste effect of verminderen uw klachten niet? Breng dan een bezoek aan uw huisarts. Een arts kan u bijvoorbeeld crèmes of andere verzorgingsproducten voorschrijven. Tevens is het mogelijk uw klachten met een dermatoloog te bespreken. Zo zijn er verschillende behandelingen, zoals iontoforese, die de werking van zweetklieren over het gehele lichaam – of juist op specifieke plekken zoals de billen, het hoofd, handen, voeten of oksels – onderbreken. Wilt u meer informatie over onze behandelingen tegen overmatig zweten in de oksels of handen? Neem dan contact op met onze specialist en vraag een gratis consult aan via onze website.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging