Zweet liezen behandelen

Het menselijk lichaam telt onnoemelijk veel zweetklieren. Gemiddeld is elke vierkante centimeter huid goed voor zo’n 650 zweetklieren. En op sommige lichaamsdelen is deze verhouding zelfs vele malen groter. Onder meer in de oksels en de schaam- en liesstreek zijn zweetklieren talrijk. Overmatig zweten kan daarom juist op deze plekken voor ongemak zorgen. Tijdens het sporten of het zonnen, maar ook gedurende dagelijkse werkzaamheden of in de schoolbanken. Net als voor overmatig okselzweten zijn voor zweet liezen verschillende behandelingen mogelijk om zweetklachten te verminderen of verhelpen.

Wat zijn de gevaren van overmatig zweten?

Veel mensen ondervinden problemen door overmatig transpireren in de liesstreek, zónder dat zij zich inspannen. Langdurig zitten, stress of angst en warmte kunnen ongemakkelijke situaties opleveren. Het zweet zorgt voor natte plekken in de kleding en gaat vaak gepaard met een sterke zweetlucht. Zweet liezen brengen bovendien meer risico’s met zich mee. Wanneer u deze klachten niet goed behandelt of onvoldoende op uw persoonlijke hygiëne let, kan zweten in liezen zorgen voor huidirritatie of zelfs tot (huid)infecties leiden.

Zweet liezen bij mannen en vrouwen

Mannen zweten meer dan vrouwen. Zeker als het om zweet liezen gaat is er een duidelijk verschil tussen de man en de vrouw met betrekking tot de intensiteit van de klachten. Overmatig zweten kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen de klachten erfelijk zijn, maar ook overgewicht, het gebruik van bepaalde medicijnen en bijvoorbeeld ‘pittig’ eten stimuleren de werking van zweetklieren in de liezen. Ook vrouwen kunnen klachten ervaren van zweetliezen. Zeker in de tienerjaren, wanneer het lichaam sterke hormonale veranderingen ondergaat, maar ook tijdens de menopauze is overmatig zweten in liezen niet ongebruikelijk bij een vrouw.

Hoe kan ik zweet liezen behandelen?

Wilt u overmatig zweten van de liezen behandelen? Dan kunt u een dermatoloog bezoeken. Er volgt een onderzoek naar uw zweetpatroon en de reden voor het overmatig transpireren. Zweet liezen kunnen onder meer behandeld worden met een Botox-behandeling of iontoforese. Iontoforese is een bewezen effectieve methode voor het tegengaan van overmatig zweten van verschillende lichaamsdelen, zoals zweetoksels, zweethanden, zweetbillen, zweetvoeten, zweten tussen de benen en een zweetrug.

Wat is een iontoforese-behandeling?

Bij een iontoforese-behandeling wordt met behulp van kleine elektrische schokjes het lichaamsdeel dat zweet onder handen genomen. Dit gebeurt door het lichaamsdeel, zoals een hand, voet of been, in een waterbak onder te dompelen. Oksels, zweet liezen en billen worden behandeld met speciale sponzen. Electroden leiden een galvanische stroom door het water of vocht, dat wordt toegediend aan de huid. Deze (vrijwel) pijnloze behandeling bestaat al ruim zestig jaar en wordt als zeer effectief beschouwd. Iontoforese maakt geen definitief einde aan overmatig zweten, de behandeling moet worden herhaald om het zweten te controleren. 

Last van overmatig zweten aan handen of oksels?

Heeft u last van overmatig zweten bij de handen of oksels? Neem dan voor meer informatie over onze behandelingen contact op. Na het onderzoek nemen we samen de behandelopties door en vertellen we u meer over de mogelijkheden om uw klachten te verminderen of verhelpen.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging