Zweetvlekken: zo komt u er van af

Zweetplekken onder uw oksels, zweetvlekken in kleding. Zweet kan dagelijks voor de nodige belemmeringen – en flink wat extra wasbeurten – zorgen. Mensen die hier bekend mee zijn weten als geen ander hoe vervelend en ongemakkelijk dit voelt. Zeker omdat natte of gele zweetvlekken in kleding vaak onterecht in verband worden gebracht met een gebrek aan hygiëne. Hoe kunt u zweetplekken uit kleding verwijderen of zweetplekken voorkomen? Wij zetten de handigste tips voor u op een rij.

Ontstaan van zweetplekken in kleding

Zweten helpt het lichaam afkoelen. Bij dit natuurlijke proces komen druppeltjes zweet vrij. Het zweet wordt opgenomen door de kleding, waardoor een natte plek zichtbaar wordt. Op het moment dat deze doorzichtige druppeltjes in aanraking komen met deodorant of een ander verzorgingsproduct, ontstaat een reactie. Zeker in lichte kleding kunnen hierdoor gele zweetplekken zichtbaar worden. Deze zweetvlekken zijn vaak lastig te behandelen of schoon te maken en zorgen voor stinkende oksels.

Zweetplekken uit kleding verwijderen

Zweetplekken uit kleding verwijderen kan, zeker bij regelmatig of overmatig zweten, een flinke klus zijn. Een klus waar de wasmachine niet tegenop gewassen is. Wel zijn er andere oplossingen die kunnen helpen bij zweetvlekken verwijderen. Maak bijvoorbeeld een sopje met soda of groene zeep en was het verkleurde kledingstuk met de hand. Laat kleding een halfuur weken en stop de kleding vervolgens in de wasmachine.

Werkt dit niet? Dan kunt u kiezen voor een vergelijkbare behandeling met bleek of azijn. Let op: bleek is een hardnekkig schoonmaakmiddel waardoor de kwaliteit van uw kleding snel achteruit kan gaan. Probeer daarnaast verschillende deo’s uit. De ene deodorant laat minder zweetvlekken achter dan de ander. Trek niet direct na het spuiten of rollen van deo uw kleding aan, maar wacht tot uw oksels droog aanvoelen. Zo hecht het verzorgingsproduct zich niet aan de stof van uw kleding.

Zweetplekken oksels: gele zweetvlekken voorkomen

Zweetplekken uit kleding verwijderen kan een intensief klusje zijn. Liever wilt u gele zweetvlekken voorkomen, zodat u uw favoriete kleding of witte ondershirts zorgeloos kunt dragen. Om u te helpen bij het voorkomen van zweetvlekken en zweetplekken onder oksels, hebben we een aantal praktische tips voor u verzameld.

1. Kies de juiste kleding

Draag kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen. Natuurlijke stoffen ademen beter, waardoor zweet sneller verdampt. Kleding van synthetische stoffen, denk aan polyester en nylon, vergroten de kans op zweetplekken.

2. Gebruik deodorant, maar met mate

Gebruik niet teveel deodorant; hoe meer u smeert of sprayed, hoe groter de kans dat zweet en het aluminium in het verzorgingsproduct een reactie veroorzaken en gele zweetvlekken zichtbaar worden.

3. Was kleding regelmatig

Geef zweet geen kans om op te drogen en in kleding te trekken. Behandel zweetplekken wanneer deze ‘vers’ zijn en wacht niet te lang met kleding wassen of reinigen. Bij voorkeur naar één keer dragen.

4. Biologische wasproducten

Biologisch wasmiddel is effectiever tegen zweetplekken in kleding. Gebruik een biologische variant om zweet en anti-transparant dat in kleding getrokken is beter te reinigen.

5. Pas op met strijken

Het strijken van kleding met zweetvlekken zorgt ervoor dat de plekken harder worden. Harde zweetplekken zijn moeilijker uit kleding te krijgen.

Wilt u blijvend zweetplekken voorkomen?

Vaak zijn bovenstaande tips voldoende voor het verminderen en verwijderen van zweetplekken in kleding. Wilt u een definitieve oplossing voor klachten of overlast door overmatig zweten? Om permanent af te rekenen met zweetklachten zijn verschillende specialistische behandelingen tegen zweten ontwikkeld.

Een van de meest succesvolle behandelingen is de miraDry-methode. MiraDry is een veilige, effectieve en niet-invasieve behandeling en een permanente oplossing voor overmatig zweten onder de oksels. En geen zweetplekken onder de oksels, betekent dus ook gele zweetvlekken voorkomen. Wilt u meer weten over deze behandeling? Neem dan contact op met onze praktijk en reken voorgoed af met zweetvlekken.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging