Zweetvoeten behandelen

Vrijwel iedereen heeft zweetvoeten. Toch kunnen zwetende voeten bij de één meer problemen veroorzaken dan bij de ander. Denk alleen maar aan de onaangename, sterke en typische geur van stinkende voeten en de vervelende invloed die dit heeft op het dagelijks leven. Wat is de oorzaak van overmatig zweten? Hoe komt het dat sommige mensen meer hinder ondervinden van zweetvoeten? En wat kunt u doen om zweetvoeten te verminderen of voorkomen?

Hyperhidrosis voeten: overmatig zweten

De medische term voor overmatig zweten is hyperhidrosis. Hyperhidrosis komt voor over het gehele lichaam, maar voornamelijk rond de oksels, in het gelaat, op handen en voeten (hyperhidrosis plantares). Hyperhidrosis voeten zijn door overmatig zweten vaak blijvend nat en voelen in veel gevallen koud aan. Waar veel mensen zweetvoeten hebben, zonder dat dit voor overlast of ongemak zorgt, gaat hyperhidrosis een stap verder. Door langdurig en sterk zwetende voeten kunnen – naast het verspreiden van een nare geur – gezondheidsproblemen ontstaan, denk aan infecties en voetschimmel.

Bij mensen met andere aandoeningen, zoals diabetespatiënten, kunnen de gevolgen zelfs nog ingrijpender zijn. Onbehandelde voetschimmel tast de beschermende functie van de huid aan en kan leiden tot pijnlijke voeten en infecties. Voetinfecties die niet snel genoeg genezen of niet tijdig worden behandeld kunnen in de meest extreme gevallen leiden tot ernstige infecties van de voet of de been en open wonden.

Koude zweetvoeten en nare geurtjes

Doordat hyperhidrosis voeten vaak en vooral langdurig vochtig zijn, zorgt dit over het algemeen voor koude zweetvoeten. De voethuid oogt rimpelig en verweekt en vaak gaat overmatig zweten van de voeten gepaard met een vervelende geur. De oorzaak van deze typische geur is het afbreken van de hoornstof door de transpirerende huid en de aanwezigheid van bacteriën en schimmels. Doordat de voet in de schoen vaak warm en vochtig is en veel dode huidcellen bevat, zoals eelt, ontstaat een klimaat waarin bacteriën zich eenvoudig en graag nestelen. Deze zetten het zweet om in een vervelende en stinkende geur.

Zweetvoeten voorkomen: dit kunt u zelf doen

Het behandelen of beperken van zweetvoeten kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door uw voeten dagelijks te wassen – het liefst met antibacteriële zeep in een voetbad. Belangrijk hierbij is dat u uw voeten goed afdroogt. Trek schone en droge katoenen of wollen sokken aan en kies voor goed ventilerende schoenen, bij voorkeur van leer. Draag niet elke dag dezelfde schoenen en neutraliseer vervelende geuren met speciale inlegzolen. Andere hulpmiddelen zijn desinfecterende voetensprays of anti-zweetproducten, die u via uw dermatoloog kunt aanvragen.

Vraag nu een hyperhidrosis behandeling aan

Zoals u leest kunt u zelf veel doen om de nare gevolgen van zweetvoeten te beperken. Is sprake van hevige transpiratie van de voeten of overmatig zweten? Dan is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts, uw huisarts kan u medicijnen voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist. Wilt u meer informatie over onze hyperhidrosis behandelingen, neem dan direct contact op of plan een consult in met één van onze ervaren dermatologen. Samen bekijken we de verschillende behandelmethoden en bepalen we welke behandeling in uw situatie de beste oplossing biedt.

Heeft u vragen?

miraDry, botox en huidverjonging